Redacció
Que Catalunya produeix alguns dels millors vins i caves no ho dubta ningú. Conscient d’aquestes qualitats, el crític gastronòmic Federico Oldenburg, que escriu a mitjans com Expansión o El Mundo, ha explotat avui i ha denunciat en un text el “silenciat boicot als productes catalans” que es produeix a Madrid i a altres punts de l’estat.
En una crítica al vi Macizo 2010, produït per la bodega Vins del Massís, del Penedès, l’expert critica com a “injust, absurd i perjudicial” la dificultat per vendre begudes catalanes. “Quan m’assec en una barra i m’expliquen que un vi com el Macizo 10 té serioses dificultats per vendre’s a la capital del regne, em bull la sang”, diu al text.
Oldenburg fa una crida a “respectar, apreciar i gaudir” d’aquest aspecte dels diversos aspectes de la cultura catalana, independentment dels posicionaments polítics de cadascú. El crític, a més, recorda que el rebuig és especialment poc encertat en el cas del Macizo 2010, ja que és elaborat per un viticultor de La Rioja.
Els efectes del boicot
Diversos economistes catalans han tret importància en diversos estudis els efectes d’un possible boicot als articles catalans en cas d’independència. Modest Guinjoan i Xavier Cuadras Morató, per exemple, consideren que els efectes d’un possible boicot serien “limitats” i només afectarien a productes “especialment representatius o emblemàtics”. En qualsevol cas, els experts creuen que la disminució de vendes a l’estat espanyol podria reduir el PIB català en un 1,7%, una xifra molt inferior als ingressos del nou estat gràcies a l’eliminació del dèficit fiscal amb Madrid.
Per saber-ne més: