CCOO, UGT, USOC i SINDI.CAT han convocat una vaga indefinida a partir del 9 d’octubre en el transport sanitari. L’aturada afectarà aproximadament uns 5.000 professionals del sector, tant del transport sanitari urgent com del no urgent. Segons CCOO, la vaga pretén aturat l’aplicació de la “retallada salarial” anunciada per part de la patronal ACEA en el concepte ‘a compte de conveni’ a partir de la nòmina del setembre i aconseguir un pla d’equiparació dels treballadors amb les condicions del conveni col·lectiu del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). El Col·lectiu Ronda ha afegit que la Generalitat i la patronal han incomplert els acords del 2019 per revertir les retallades del 3,5% que el sector patia des del 2013.
CCOO ha reivindicat que tots els treballadors de transport sanitari de Catalunya tenen dret a les mateixes condicions essencials, com remuneració durada de la jornada, categories professionals, variables, períodes de descans, treball nocturn i limitació de la contractació en pràctiques. També ha apuntat al dret a les mateixes condicions en protecció en matèria de seguretat i salut i solucionar l'”excessiva” càrrega de treball i la “falta de mitjans adequats” en l’actual situació de pandèmia, així com el dret a les mateixes condicions salarials que els treballadors del SEM.
Per últim, ha reivindicat el dret a igual condicions en relació a les cotitzacions a la seguretat social i a les baixes mèdiques i “a que no se’ls retalli el salari en l’actual situació de pandèmia per la covid-19”.
El Col·lectiu Ronda ha explicat que fa un any sindicats, la patronal i el Departament de Salut van signar una cord pel qual restituïen al personal dedicat al transport sanitari el nivell salarial anterior a la retallada del 3,5% que es va aplicar el 2013. L’acord va servir per desconvocar una vaga prevista llavor i ha lamentat que un any després els professionals “tornen a enfrontar-se a la certesa d’una nova retallada salarial”, que encara no ha estat quantificada.
L’advocat del Col·lectiu Quim Español, assessor de SINDI.CAT, ha destacat la “perversió” que suposa reduir en aquests moments la retribució d’uns professionals “que han estat a la primera línia de lluita durant els moments més durs de la pandèmia” i quan el sistema es torna tensionar.
La protesta també vol posar de manifest la “manca d’avenços” a l’hora de negociar les condicions del nou conveni del sector que ha de substituir l’anterior, caducat des de fa dos anys. Español ha apuntat que les diferències entre aquest conveni i el que s’aplica al SEM són “abismals”. L’advocat ha destacat que es dona també “a escala descomunal una situació de cessió il·legal de treballadors” i això fa que dos empleats que fan les mateixes tasques tinguin condicions molt diferents si pertanyen a l’empresa pública o a la privada. En aquest sentit, ha recordat que una de les principals empreses privades ja ha interposat una demanada per cessió il·legal de treballadors.