Dijous, 12 de desembre del 2024

Els convenis col·lectius registrats a Catalunya durant el primer trimestre de 2017 augmenten un 40,94%

|

ACN

Els convenis col·lectius registrats a Catalunya durant el primer trimestre han crescut un 40,94% i han assolit els 179, segons l’Informe del Mercat Laboral i Negociació Col·lectiva que ha publicat aquest dilluns Foment del Treball. Al conjunt de l’estat espanyol, entre gener i març de 2017, s’han signat 1.692 convenis col·lectius, el que representa un creixement del 47,13% en relació amb el mateix període de l’any anterior. A Catalunya, la mitjana salarial pactada als convenis ha estat de l’1,36% durant el primer trimestre, concretament del +0,88% en els convenis d’empresa i de l’1,39% en els convenis superiors a l’àmbit de l’empresa. A tot l’Estat, la mitjana de variació salarial ha estat de l’1,26% (+1,09% als convenis d’empresa i +1,27% a l’àmbit superior).

“És interessant que s’arribi a un acord al conjunt de l’Estat sobre els salaris entre els sindicats i la patronal, ja que hi ha molts convenis col·lectius que actualment s’estan negociant que estan pendents de sí hi ha un pacte a nivell general en el marc de l’AENC”, ha afirmat el director de relacions laborals i afers socials de Foment, Javier Ibars, en una roda de premsa aquest dilluns.

Fins al mes de març, s’han dipositat 376 inaplicacions de conveni a tot l’Estat, el que representa una caiguda del 21,17% interanual. El 66,8% de les inaplicacions han estat per causes exclusivament salarials, si bé hi ha altres inaplicacions en què se sumen causes salarials amb altres factors. El 88,30% han acabat amb acord i el 78,19% de les inaplicacions han estat al sector serveis.

Menys ERO d’extinció

Pel que fa als expedients de regulació d’ocupació (ERO), han caigut un 38,95% a Catalunya durant el primer trimestre, fins els 105 expedients, i han afectat un total de 1.189 treballadors, un 48,79% menys en relació amb el mateix període de 2016. D’aquests ERO, 24 van ser d’extinció, 55 de suspensió del contracte de treball i 26 de reducció de jornada de treball.

El director de relacions laborals i afers socials de Foment ha destacat que els expedients que suposen l’adopció de mesures de flexibilitat interna (ERO de suspensió de contracte de treball i de reducció de jornada) han anat guanyant pes en relació amb els expedients d’extinció . El 2003, els ERO d’extinció representaven el 68,74% del total i han anat disminuint fins al 22,86% de març del primer trimestre de 2017.

A nivell territorial, dels 105 expedients de regulació d’ocupació presentats a Catalunya, 72 es van presentar a la demarcació de Barcelona, 14 a les comarques de Girona, 2 a la demarcació de Lleida, 6 al Camp de Tarragona, 9 a les Terres de l’Ebre i 2 a la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball.

Pel que fa a la conflictivitat laboral, a Catalunya s’han produït 9 vagues durant el mes de gener de 2017, 4 més que durant el mateix mes de 2016. Tanmateix, han disminuït un 84% el nombre de jornades perdudes i el nombre de treballadors participants. “Això hauria de fer que els sindicats es replantegin la seva estratègia de convocatòria de vagues”, ha assenyalat el portaveu de la patronal.

Foment vol menys clàusules d’ultraactivitat indefinida als convenis

L’estudi de Foment també mostra que un terç dels convenis signats a tot l’Estat amb posteritat a la reforma laboral de 2012 han modificat la redacció relativa a la regulació de la ultraactivitat. D’aquests, el 33,90% han eliminat la clàusula, el 44,07% han establert la ultra activitat indefinida i el 22,03% han fet modificacions en un altres sentit, com per exemple ampliar el període d’ultraactivitat, però de manera definida. “La major crítica que podem fer a la reforma laboral és que es permet que més de la meitat dels convenis existents estableixen una ultraactivitat indefinida”, ha sentenciat Ibars.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483