El camió que ha sortit del Museu de Lleida amb peces de la Franja ha arribat al Museu Diocesà de Barbastre-Montsó cap a les 12h, amb 42 de les 111 obres que el jutjat va ordenar traslladar. La majoria són peces tèxtils, ha explicat el director del museu aragonès, Ángel Noguero, que s’ha mostrat “molt feliç”. També hi ha 24 objectes de pintura sobre taula i 2 sobre tela. La directora general de Patrimoni Cultural del govern de l’Aragó, Marisancho Menjón, ha destacat la taula de San Blas de Algayon (Tamarit de Llitera), catalogada com a Bé d’Interès Cultural (BIC) i que, tot i que havia estat exposada a l’església de Sant Llorenç de Lleida, estava sent tractada per termites. La resta de peces, 41, està previst que arribin dimecres.
El camió amb obres d’art de la Franja procedent de Lleida ha estat rebut davant del Museu Diocesà de Barbastre-Montsó amb aplaudiments per part d’alguns veïns i d’alcaldes de la Franja que no s’han volgut perdre l’arribada. Es tracta del primer gran lot, amb 42 de les 111 obres d’art en litigi. Anteriorment es van fer dos enviaments al febrer amb 28 obres i les 41 restants està previst que s’enviïn dimecres de la setmana que ve.
El director del Museu Diocesà de Barbastre, Ángel Noguero, ha reconegut que es tracta d’un dia “molt feliç” perquè les obres “que veiem lluny, han arribat” tot i que creu que encara “falten les millors”. “No hi ha pau sense justícia”, ha afegit. La majoria d’elles són teixits, en concret, 27, com ara capes, alguna de fa més de dos segles, ha explicat. Considera que són peces “magnífiques” tot i que s’hauran d’estudiar, la majoria provinents de Roda d’Isàbena, ha dit.
Conservació i preservació
El trasllat coincideix amb la interlocutòria emesa per la magistrada del jutjat número 1 de Barbastre, que desestima els recursos presentats pel Consorci del Museu de Lleida i pel Bisbat de Lleida contra l’ordre de trasllat provisional de les obres de la Franja. La Generalitat al·legava per oposar-se al trasllat que existia un risc “greu i irreparable” per possibles danys a unes peces “molt antigues”, però la jutgessa considera que els informes presentats no determinen “amb exactitud” els possibles danys i tampoc descarten que es puguin traslladar amb un embalatge adequat. A més, segons els recursos de la part catalans, el Museu Diocesà de Barbastre-Montsó no compta amb les condicions necessàries per conservar i preservar les obres ni amb el personal tècnic adequat. El jutjat però, entén que no existeix cap prova que demostri aquests extrems.