Dilluns, 23 de desembre del 2024

Comprar menjar és més car per la Covid

Estudi comparatiu dels preus en els supermercats de Catalunya

|

Aquest any de pandèmia els preus als supermercats han augmentat un 2,8%, segons un informe de l’OCU, l’Organització de Consumidors. L’estudi s’ha fet analitzant 143.313 preus de 1.062 supermercats, hipermercats i botigues de descompte de 65 ciutats d’arreu de l’Estat, a més de la compra per internet. Es compara una cistella de la compra de 229 productes amb aliments i productes de tot tipus, tant de fabricant com de marca blanca.

La ciutat més barata aquest any és Jerez de la Frontera, seguida de Terol, Zamora i Ciudad Real. La més cara és Las Palmas de Gran Canària, i la segueixen Palma i Barcelona.

Per comunitats, les més barates són Castella i Lleó, Múrcia, Extremadura, Astúries, Galícia i Andalusia. Les Balears i les Canàries són les més cares, seguides de Catalunya i el País Basc.

Supermercats més barats a Catalunya
A Barcelona ciutat, l’Alcampo de Diagonal Mar és el més barat amb una cistella que contingui productes també frescos. Si considerem una cistella sense productes frescos, se li sumen el Consum del carrer Berruguete, a la Vall d’Hebron, i el de l’avinguda Icària. Els més cars, dels analitzats per l’estudi, són establiments de la cadena Sorli. A la zona marcada com a Badalona i Santa Coloma, el més barat és l’Alcampo de Sant Adrià de Besòs, i al Baix Llobregat domina l’Alcampo d’Esplugues.

A Girona, el més barat és el Mercadona del carrer del Carme; a Lleida també el Mercadona del carrer Baró de Maials; i a la demarcació de Tarragona l’Alcampo de Reus, al carrer Pare Manyanet. De fet, els dos més barats de Catalunya són l’Alcampo de Diagonal Mar, a Barcelona, i l’Alcampo d’Esplugues de Llobregat, a Finestrelles.

Ciutats on es pot estalviar més
Malgrat que els preus han pujat, a Espanya es pot estalviar de mitjana 971 euros si es va als supermercats més barats. Són les ciutats més grans on hi ha més oferta de supermercats i, per tant, la diferència entre establiments es fa més evident.

Les ciutats on més possibilitat d’estalvi hi ha segons el supermercat que s’esculli són Madrid (3.226 euros), Alcobendas (2.690 euros), les compres per internet (2.068), Barcelona (1.966), Girona (1.632) i Badalona (1.573).

L’hipermercat Alcampo de Coia a Vigo torna a ser un any més el més barat de l’Estat, i com el 2019, els establiments de Sánchez Romero de Madrid són els més cars de l’estudi.

Cadenes més barates i més cares
L’OCU elabora un índex de cadenes de proximitat per als consumidors que no viuen a les 65 ciutats on s’ha fet l’estudi. Les cadenes locals més barates són Dani i Economy Cash; les regionals són Tifer i Cash Fresh; i a nivell estatal Alcampo i Supeco.

Per contra, les cadenes locals més cares són Sánchez Romero i Sorli Discau; les més cares a nivell regional Plus Fresc i Condis; i les més cares a nivell estatal Ulabox i Suma. Segons la portaveu d’OCU, Carrefour és l’única de les principals cadenes que ha abaixat preus, i Mercadona, Supersol i Eroski Center els han apujat.

Secció de fruita i verdura del Bonpreu
Durant l’estat d’alarma, el comportament general dels preus de març a juny no va canviar respecte dels períodes anteriors, exceptuant Mercadona, on sí que es va notar alguna pujada de preus durant el confinament.

Tot i que els pitjors resultats de les cadenes són de Mercadona (3,7% d’encariment) i Alcampo (3,2%), Alcampo continua sent l’opció més barata per fer la compra a 30 ciutats, seguit de Mercadona i Carrefour. Juntament amb Carrefour (-0,2%), les cadenes d’El Corte Inglés són les que han fet més esforços “de contenció” de preus.

Encariment amb la pandèmia
L’organització assegura que l’impacte del coronavirus s’està notant als supermercats. Primer, amb un canvi d’hàbits dels consumidors, que van a comprar menys vegades però amb més quantitat. A més, es compren més productes que no es consumeixen fora de casa, i es fa molt més per internet.

Però el canvi més important ha estat la pujada de preus. La cistella de la compra s’ha incrementat un 2,8% respecte del 2019. Un 64% dels productes han pujat de preu, sobretot els frescos, que arriben a un augment del 4%. Sobretot s’ha notat amb les fruites i les verdures, amb xifres destacables com les peres (+34%) o la coliflor (+40%).

Un augment que segons l’OCU és “molt per sobre d’un IPC que ara està en termes negatius, i que veu incrementat el seu impacte per una més que previsible reducció de les despeses de les famílies, com va passar el 2008”.
Els productes de marca de fabricant s’han incrementat de mitjana un 2%,i els de marca blanca són els únics que en conjunt han baixat, un 0,3%.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483