Eduard Fernández (@eduard_bcn)
La Comissió Europea (CE) carrega de nou contra la baixa productivitat i la falta de transparència institucional a l’estat espanyol. Brussel·les ha fet públiques avui les seves recomanacions semestrals als diversos països de la Unió Europea, on critica la “manca d’un marc normatiu de contractacions públiques clar i consistent” espanyol, i demana una major supervisió abans i després del procés de la licitació. Així mateix, la CE subratlla la necessitat d’augmentar la productivitat de les companyies espanyoles, especialment entre les petites i mitjanes empreses, i reclama “una major coordinació entre administracions públiques” per simplificar les barreres d’entrada al mercat. L’executiu europeu també apunta que l’augment de la productivitat es veu llastrat pels mals resultats educatius i l’abandonament escolar del país, marcats per les “desigualtats regionals”.
A la vegada, la Comissió demana al govern espanyol que impulsi la innovació i la recerca, i alerta que els resultats d’innovació del país se situen a nivells “inferiors als del 2007”, i que la desigualtat respecte la mitjana europea en aquest àmbit ha anat en augment.
Ajudes públiques desiguals
L’informe també apunta a disparitats regionals en l’accés als esquemes de renda, que exclou “determinades categories de famílies vulnerables”. El document també apunta que l’alta taxa de contractes temporals reforça “la baixa productivitat”, “condicions de treball més precàries i majors riscos de pobresa”. “Cal reforçar la coordinació entre els serveis laborals regionals, els serveis socials i el món laboral per respondre millor a les necessitats dels que busquen feina i de les empreses”, recalca el document.
D’altra banda, la UE critica la baixa recaptació fiscal d’Espanya a través de l’IVA, a causa de els gravamens “reduïts en diversos productes i serveis”, i a través d’impostos mediambientals. “Les taxes sobre la pol·lució i l’ús de recursos poden generar una major recaptació fiscal i suposar importants beneficis mediambientals i socials”, recull l’informe.
Finalment, el text apunta que el dèficit fiscal espanyol del 2018 es situarà en un 2,6% del PIB el 2018, per sobre del 2,2% promès a Brussel·les.