Els grups turístics a Ciutat Vella no poden superar les 20 persones per grup des de l’1 de març, quan va entrar en vigor el decret municipal que ho regula. Des d’aquesta setmana, diversos agents cívics passegen pel districte per informar els guies de la normativa, que també restringeix en algunes places o espais el nombre de grups que poden ser-hi alhora per fer l’explicació pertinent. A més a més, el decret també prohibeix l’ús d’altaveus per minimitzar l’impacte acústic. En una primera etapa informativa, els agents cívics explicaran el contingut del decret. Més endavant la Guàrdia Urbana podrà sancionar els incompliments. Les sancions, que recauran sobre el guia, aniran dels 1.500 als 3.000 euros.
Fins ara no existia cap mena de restricció als grups, que podien moure’s per Ciutat Vella amb desenes de persones. L’objectiu del decret és, per tant, ordenar el turisme en aquest districte de la ciutat tan visitat. El decret es va publicar el novembre del 2022 després d’incorporar algunes modificacions en el període d’al·legacions. Tanmateix, no ha entrat en vigor fins ara perquè preveu que les restriccions només s’apliquin els mesos de més turisme. Així, la norma està vigent des de l’1 de març i fins al 31 d’agost.
Segons Rabassa, l’objectiu és que alguns espais del districte no acabin “massificats”. “Hem vist imatges massa sovint d’aglomeracions que no estan de cap de les maneres justificades i que impedeixen una vida comunitària i veïnal que pugui ser el màxim de fructífera”, ha indicat en una atenció a mitjans.
Espais amb aforament limitat
A tot el districte de Ciutat Vella, hi ha una dotzena d’espais delimitats en els quals s’ha de garantir un aforament màxim. Per exemple, a la plaça Sant Jaume o a la plaça Reial hi podrà haver fins a vuit grups turístics -de màxim 20 persones cada grup- alhora. En altres espais, com la plaça del Pi o, el Fossar de les Moreres o el Passeig del Born podrà haver-hi un màxim de tres grups mentre que en espais més petits com la plaça Sant Felip Neri hauran de ser com a molt dos grups. A la plaça de la Barceloneta i davant la façana del Palau de la Música és on la restricció serà màxima: només podrà haver-hi un grup.
Crida als guies i sancions
Rabassa ha remarcat que els operadors turístics han de començar ja a treballar en base al decret i ha fet una crida a la responsabilitat dels guies perquè compleixin. Ara per ara, una vintena d’informadors o agents cívics estan recordant les restriccions als guies que operen i “més aviat que tard” començarà a aplicar-se el règim sancionador, que recaurà en els mateixos guies. La sanció és de 1.500 euros, però pot arribar als 3.000 en cas de reincidència.
Olga Campos, guia turística de Barcelona, ha assegurat que els guies estan “a favor” de controlar la massificació turística, i que són aquests professionals els únics que podran fer complir la normativa de l’ajuntament encara que no hi estiguin “del tot d’acord”. Campos ha assenyalat que el problema és que els grups que vénen de fora de Barcelona no la compliran: “Cridaran i aniran amb micròfons, però no els passarà res perquè desconeixen la normativa”, ha lamentat. Segons ella, els guies turístics barcelonins seran els únics que compliran la normativa. Per això, la proposta de Campos és que només els professionals acreditats per la Generalitat puguin fer visites a Ciutat Vella.