Els sindicats van reaccionant a l’anunci de canvis en el calendari escolar. No els agrada ni la forma ni el contingut. Així, la CGT demana la dimensió del conseller d’Educació i aposta per una resposta a l'”alçada” dels “atacs” mentre que CCOO considera “inadmissible” que s’anunciï un canvi al calendari escolar sense negociar-ho amb la comunitat. El sindicat del ram USTEC hi afegeix que no hi haurà prou temps per preparar el curs i directament demana la dimissió de Gonzxàlez-Cambray.
USTEC
El sindicat de mestres Ustec s’oposa frontalment a la proposta d’avançar uns dies l’inici del proper curs perquè considera que els docents no tindran prou temps per preparar-lo. Segons Iolanda Segura, portaveu del sindicat, a primers de setembre solen faltar molts mestres per nomenar i això dificulta la coordinació interna dels centres. A més, creu que no es pot avançar la fi de les vacances dels docents perquè és un dret laboral. Per això, i pel fet que la mesura s’hagi anunciat públicament només mitja hora després d’avançar-la als directors dels centres i sense consultar als sindicats, Segura ha demanat, en declaracions a l’ACN, la dimissió del conseller d’Educació, Josep González-Cambray.
Per a Segura, la mesura va “en detriment de la qualitat educativa”, ja que el curs no es podrà preparar en condicions. Així, segons ella, si el curs no es pot preparar amb suficient antelació i els substituts encara no han arribat, els primers dies de classe les escoles i instituts seran “una guarderia”, cosa que considera una mesura “populista” que “pot acontentar algunes famílies però no resol els problemes”. “La millora de l’atenció a l’alumnat no es fa avançant el curs, sinó augmentant la dotació de personal”, opina.
A més, considera que la mesura va en detriment de les seves condicions laborals perquè el mes d’agost està “blindat” com a mes de vacances pels docents. Així, creu que en altres països es fan igual o menys dies de classe, però més espaiats durant l’any i amb menys vacances a l’estiu. En altres comunitats autònomes, que comencen habitualment abans que Catalunya, el curs, diu Segura, acaba també més aviat al juny o fan jornada compactada. “El descans és per a l’alumnat, no pas per a les vacances dels docents”, ha conclòs.
Per tot això, ha avançat que Ustec es coordinarà amb la resta de sindicats i associacions de famílies d’alumnes per tal de “donar una resposta general de tota la comunitat educativa: no es poden fer les coses d’aquesta manera, s’ha de treballar amb tothom i fer els canvis consensuadament”.
CGT
CGT creu els canvis anunciats en el calendari escolar aprofundeixen en la idea d'”escola-aparcament”, al temps que ha criticat com es va fer l’anunci. A l’espera d’analitzar bé la proposta, el sindicat ha valorat que va en la línia d'”esprémer encara més” les treballadores. La CGT s’ha mostrat farta de veure com no es reverteixen les retallades del 2010, de la gestió de la covid amb recursos insuficients, de protocols canviants, de “maniobres” per no assumir la responsabilitat d’estabilitzar plantilles i de la “manca de coratge” per defensar la immersió lingüística. Alerta que aquesta pot ser la gota que faci vessar el got, demana la dimissió del conseller i planteja la necessitat d’una resposta a l’alçada dels “atacs” rebuts.
CCOO
CCOO ha considerat “inadmissible” que el Departament d’Educació hagi anunciat un canvi en el calendari escolar sense haver-ho negociat amb la comunitat educativa. El sindicat ha expressat la seva “perplexitat i disconformitat” amb la manera de procedir i ha demanat a Educació que porti el debat al Consell Escolar. El sindicat creu que la proposta planteja diversos interrogants, com per exemple si es garantirà que a 1 de setembre tot el personal estarà als centres, com podran preparar el curs en només dos o quatre dies si molts docents arribaran per primer cop al centre l’1 o quina sobrecàrrega de feina representarà tot plegat. També ha demanat concrecions i ha considerat que hi ha altres prioritats en l’àmbit educatiu.