Dimarts, 05 de novembre del 2024

Cerdanyola acull la primera instal·lació per injectar gas renovable procedent d’un abocador a la xarxa de distribució

Naturgy ha habilitat el sistema reconvertint els gasos procedents d'un abocador per abastir 3.200 llars cada any

|

L’empresa Naturgy posarà en marxa en els propers dies la primera instal·lació de tot l’Estat que permet injectar gas renovable procedent d’un abocador a la xarxa de distribució. La infraestructura, que ha suposat una inversió de 2,2 milions d’euros, s’ha construït al Parc de l’Alba, a Cerdanyola del Vallès, aprofitant l’energia que es desprèn del dipòsit controlat situat a l’antiga argilera Elena. El sistema permet injectar 12 GWh/any a la xarxa, el que equival al consum anual de gas natural de 3.200 habitatges, i suposarà evitar emetre unes 2.500 tones de CO2 cada any. La companya preveu poder fer extensiu el sistema en altres punts del territori per arribar a cobrir l’energia que es consumeix en mig milió de llars amb energia neta.

La instal·lació s’ha presentat aquest dilluns amb una visita que ha comptat amb el conseller d’Empresa i COneixement, Ramon Tremosa, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, i el conseller delegat de Nedgia, la companyia de distribució de gas de Naturgy, Narcís de Carreras. La seva posada en funcionament permetrà crear energia a partir dels gasos que emanen del subsòl, equivalent al consum anual de 3.200 llars.

“Aprofitem un recurs com ho son els residus i el transformem en un recurs energètic, i en ser un abocador que emet gasos a l’atmosfera, també evitem emissions”, ha assenyalat Narcís de Carreras. En aquest sentit, apunta que aquest és el primer d’un seguit de projectes similars que preveuen ampliar a curt termini arreu de Catalunya. “Tenim a Catalunya identificats i en desenvolupament altres projectes en el sector agrícola, ramader i de residus urbans com aquest”, assenyala. Així, preveu en un futur proper arribar a generar l’energia que necessiten mig milió d’habitatges “amb gas renovable”.

Per la seva part, el conseller Tremosa ha destacat l’avantatge que implica que la xarxa de gas ja existeix i que, per tant, no cal construir-ne una de nova per fer arribar aquesta energia a les llars. “En pocs anys podem multiplicar molts centres com aquest que ens facin avançar cap al concepte d’autosuficiència energètica”, ha apuntat. El fet que es generi a Catalunya mateix converteix aquesta en una energia “de quilòmetre zero”, que evita la dependència geopolítica, i ha destacat que en un país com Catalunya, amb una important activitat en el sector porcí, suposaria tenir una sortida als purins que es generen per la pròpia activitat.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483