La CEOE i Foment del Treball han instat el Defensor del Poble a presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost de patrimoni. En una reunió aquest dimecres a Madrid, el president de la patronal espanyola, Antonio Garamendi, i el seu vicepresident i president de la patronal catalana, Josep Sánchez Lliure, ho han sol·licitat al Defensor del Poble, Francisco M. Fernández Marugán. Sánchez Lliure ha defensat que l’impost és “confiscatori, injust i atenta contra la llibertat i propietat privada dels contribuents”. La petició és eliminar “definitivament” el tribut i, per això, demanen recórrer l’article 66 dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 que eleva el tipus marginal del 2,5 al 3,5% i atorga caràcter indefinit a l’impost.
Sánchez Llibre ha criticat en una atenció als mitjans que els contribuents “han de vendre una part important del seu patrimoni per poder pagar l’impost” i ha considerat que “no és just” gravar el patrimoni amb un 3,5% “després d’haver pagat la renda”. L’augment del tipus afecta les fortunes de més de 10 milions d’euros. El president de Foment del Treball ha argumentat que aquest impost “només existeix a Espanya” i eliminar-lo permetria “acabar amb el dumping fiscal”. “Confiem que el Defensor del Poble de tots els contribuents plantegi aquest recurs d’inconstitucionalitat”, ha dit Sánchez Llibre.
Per la seva banda, Garamendi ha recordat que la iniciativa de sol·licitar un recurs d’inconstitucionalitat al Defensor del Poble ha estat de Foment del Treball i ha estat subscrita per totes les organitzacions territorials de la CEOE. Garamendi ha subratllat que es parla d’harmonització fiscal “cap amunt” quan “des de Catalunya també s’està dient que això no té sentit ni a Espanya ni a Catalunya i el que cal fer és suprimir-lo”. El president de la CEOE ha dit que és un “impost confiscatori que no afavoreix la creació de riquesa ni l’estalvi”.