Dijous, 12 de desembre del 2024

CCOO acusa Afrucat de generar un “efecte crida” i de “pressionar” per relaxar les mesures de prevenció al sector fruiter

El sindicat denuncia diverses empreses per presumptes irregularitats en l'àmbit de la protecció i laboral

|

CCOO responsabilitza l’Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat) d’haver generat un “efecte crida” després de les reiterades demandes efectuades per garantir la mà d’obra necessària per a la campanya de la fruita a Lleida. Així mateix, el sindicat també acusa aquesta patronal de “pressionar” les administracions durant l’estat d’alarma per relaxar les mesures de prevenció i de mobilitat al sector. El sindicat ha denunciat en els darrers mesos diferents empreses hortofructícoles per presumptes irregularitats en l’àmbit de la protecció dels treballadors i laboral. En aquest sentit, CCOO ha lamentat la manca d’una actuació decidida dels diferents departament del Govern a l’hora de vetllar pel compliment de les normatives.

CCOO ha presentat en els darrers mesos diferents denúncies contra empreses del sector hortofructícola de Lleida per presumptament no complir les normatives sanitàries. Algunes d’aquestes empreses coincidirien o estarien relacionades amb els brots que està seguint Salut en empreses hortofructícoles del Segrià, segons ha assenyalat el responsable dels Sectors Agroalimentaris d’Indústria de CCOO a Lleida, Ventura Campo.

Una de les empreses denunciades per CCOO és la Cooperativa Sant Domènec de la Portella (Segrià), així com el Grup Català, al qual pertany aquesta cooperativa. Segons el sindicat, en aquesta empresa “no se seguien les mesures necessàries per evitar contagis” com són posar a disposició dels treballadors EPI i materials de protecció i garantir les distàncies de seguretat entre els empleats. A més, “l’empresa va obligar els treballadors a portar de casa un termòmetre per prendre’s la temperatura si volien entrar a treballar”, ha dit Campo.

El sindicat també va denunciar l’ETT Al Dia, després de detectar que alguns dels temporers que treballaven pel Grup Espax en una finca d’Utxesa a través d’aquesta ETT estaven treballant sense contracte i cobrant per sota del conveni, i tampoc disposaven dels equips de protecció pertinents. En aquest cas, CCOO va arribar a un acord amb l’ETT i l’empresa que es van comprometre a complir el conveni laboral i també les obligacions en matèria sanitària.

D’altra banda, CCOO també va denunciar l’escorxador d’aus Avidel, del grup Vall Companys, per “haver abaixat la guàrdia” i haver relaxat algunes mesures de seguretat implantades des de l’inici de la pandèmia, cosa que ha provocat “un repunt dels casos” de coronavirus. El sindicat assegura que, des de mitjans de maig, els treballadors tornen a fitxar amb el dit, i que coincideixen grups de treballadors als vestuaris i al menjador.

Crítiques a Afrucat
El responsable de la Federació d’Indústria de CCOO a Catalunya, José Antonio Hernández, ha remarcat que “la situació que viu Lleida amb la campanya de la fruita és un problema estructural però enguany s’ha vist agreujada notablement per la covid-19”. CCOO denuncia l’actitud d’Afrucat durant els darrers mesos davant aquesta situació i deixa clar que “no es poden carregar responsabilitats en els temporers ni sobre el pagès amb explotacions familiars”.

El sindicat apunta directament contra la patronal i “grans empreses del sector amb centenars de treballadors”, algunes de les quals “no estan respectant les condicions laborals i de seguretat dels treballadors” i, a més, “més subcontracten a través d’ ETT”. Des de CCOO sostenen que la campanya agrària s’ha de poder desenvolupar “però no a qualsevol preu ni de qualsevol manera, passant per damunt de les mesures de seguretat”.

Hernández ha denunciat les “pressions” d’Afrucat a les administracions per tal que es relaxessin en el sector les mesures de prevenció, les distàncies de seguretat entre treballadors i les restriccions de mobilitat durant l’estat d’alarma, ja sigui perquè poguessin arribar a Lleida treballadors d’altres punts de l’Estat i d’altres països, i també per poder transportar més treballadors en un mateix vehicle.

Efecte crida
CCOO considera que la campanya de la fruita ja suposa per sí mateix un “efecte crida” però assegura que l’actitud de la patronal ha fet que fos encara major per les reiterades demandes efectuades durant el confinament per garantir la mà d’obra necessària per a la campanya. Segons CCOO, això ha provocat l’arribada de molts temporers a Lleida i al Segrià. A la vegada, el sindicat denuncia que algunes ETT han facilitat documentació a temporers perquè poguessin desplaçar-se fins a Lleida des d’altres punts de l’Estat sense que aquests tinguessin un contracte de treball previ.

Altrament, CCOO també qüestiona que el sector no hagi contractat la majoria d’aturats i joves que s’havien inscrit en borses de treball per treballar a la fruita. CCOO també posa en qüestió que treballin 30.000 persones a la campanya de la fruita a Lleida, i situa aquesta xifra enguany en unes 8.000 persones.

Així mateix, el sindicat assegura que treballadors que han denunciat al sindicat suposades males praxis per part de les empreses on treballaven han acabat acomiadats. A més, CCOO denuncia que enguany s’estan trobant especials dificultats per poder fer un seguiment del tema dels allotjaments per a temporers, fet del qual n’han responsabilitat algunes empreses i patronals.

CCOO denuncia la manca d’una actuació “decidida” del Govern
A la vegada, des de CCOO han denunciat la manca d’una actuació “decidida” per part del Govern a l’hora de fer complir les diferents normatives, i del govern de l’Estat en aquelles matèries de la seva competència. En el cas de Treball, el sindicat assegura que la Inspecció de Treball ha començat a fer des de fa tres setmanes inspeccions presencials en empreses i explotacions agràries. CCOO acusa Interior de no vetllar pel compliment de les mesures de prevenció i seguretat en el sector acordades en el marc del PROCICAT, i per la mobilitat dels treballadors agraris, que han arribat a Lleida.

D’altra banda, el sindicat critica que Agricultura no hagi tornat a convocar la taula de seguiment de la campanya agrària, tal com CCOO porta reclamant des del mes de maig. Igualment, també assegura que no han obtingut resposta de Salut per dur a terme una taula per tractar l’aplicació de mesures sanitàries en la campanya de la fruita.

Finalment, CCOO ha anunciat també que divendres presentarà la seva proposta per com hauria de ser la campanya agrària a Lleida i per tal de “dignificar” la recollida de fruita al territori, tenint en compte que “les coses no s’estan fent bé”. El sindicat farà extensibles el seu plantejament als diferents agents econòmics i socials implicats en la campanya, segons ha explicat la secretària general de CCOO a les Terres de Lleida, Cristina Rodriguez.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483