Eduard Fernández (@eduard_bcn)
El Consell Comarcal del Barcelonès (CCB) demanarà al Parlament de Catalunya i la Generalitat que impulsin la seva dissolució. Els grups polítics representats en l’entitat van recolzar ahir en un Plenari especialment tens una moció que insta al Govern a “iniciar el procediment de supressió” del CCB i traspassar les seves competències a altres administracions. La resolució final incorpora, a més, la petició feta inicialment per Esquerra Republicana de “seguir col·laborar activament amb la Sindicatura de Comptes” de la Generalitat i la Fiscalia, que no quedava recollida en la proposta presentada per Convergència i Unió i la Coalició Candidatura de Progrés, la marca municipial del PSC.
El gener passat, un informe de la Sindicatura, que revisava el funcionament de l’òrgan comarcal i diversos entitats associades durant el període 2005-2011, va revelar nombroses irregularitats que, en alguns casos, podrien constituir “fets perseguibles”. L’acord recull també la necessitat d’auditar les activitats de l’ens entre 2011 i l’actualitat.
El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, va voler destacar que els consellers es troben en una situació “d’inseguretat jurídica a l’hora d’emetre votacions” en el ple, i va recordar que l’expedient contra l’anterior secretari de l’entitat, oberta a causa de diverses queixes de la gerència del CCB, podria ser arxivada en els propers dies.
D’altra banda, la representant de la CUP, Alba Calvo, va assegurar que no es permetrà que la supressió del CCB s’aprofiti “per tapar dècades de mala gestió, nepotisme, irregularitats de tota mena i possibles casos de corrupció”. “Entenem que les coses no s’han fet bé fins ara, i creiem que abans de dissoldre el consell comarcal primer cal investigar totes les operacions de gestió del consell comarcal i els seus ens depenents per tal de depurar totes les responsabilitats polítiques, personals i, si s’escau, penals”, manifestava Calvo. Per contra, el president de l’entitat, el socialista Francesc Josep Bellver, va defensar la transparència de l’administració i ha destacat el baix cost de mantenir l’entitat.
Un informe de la Sindicatura, que revisava el funcionament de l’òrgan comarcal i diversos entitats associades durant el període 2005-2011, va revelar el gener passat nombroses irregularitats, i va ser remés a la Fiscalia. D’altra banda, la setmana passada es va conèixer l’obertura d’una investigació a 18 consellers de l’entitat per la presumpta renovació irregular d’un càrrec de confiança que cobrava 56.000 euros l’any.
A més, durant els últims dies Més Economia ha publicat diversos informes de l’any 2016, que qüestionen la transparència de l’organisme, l’adjudicació de contractes pel manteniment de les rondes o el govern del CCB sense un programa d’actuació definit.