Eduard Fernández (@eduard_bcn)
Des de tres punts de vista diferents, els governs valencià, balear i català han reclamat avui gestionar els seus recursos financers, i han criticat durament el model de finançament autonòmic actual, que ha comportat un “infrafinançament històric” per aquests territoris. “L’estat espanyol no ens dóna els recursos necessaris per afrontar el futur, i no té els estímuls necessaris per canviar”, ha advertit el vicepresident i conseller d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras durant l’acte “L’hora de les decisions”, organitzat per l’Institut Ignaci Villalonga d’Empresa i Coneixement.
Concretament, el màxim responsable econòmic del Govern ha contrastat l’’esforç realitzat per Catalunya per reduir el dèficit propi amb les decisions econòmiques de Madrid, que “es prenen en funció de criteris polítics”. Davant aquesta situació, Junqueras ha reivindicat el dret dels ciutadans puguin “decidir en un referèndum” el seu futur. “Ens agrada tant la responsabilitat que la volem tota”, ha resumit el vicepresident.
D’altra banda, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat valenciana, Vicent Soler, ha culpat l’actual deute acumulat de la comunitat llevantina al “maltractament financer històric” de l’executiu espanyol. “A causa de l’infrafinançament actual, és impossible lluitar contra el dèficit fiscal, que augmenta any rere any”, ha recalcat Soler. El responsable d’Hisenda valencià ha remarcat que la comunitat valenciana és l’única que, tot i tenir una renda per càpita inferior a la mitjana estatal(de 250 euros menys), segueix comptant amb un saldo fiscal negatiu.
A la vegada, des del govern valencià ha titllat el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) d’”estada”, i ha recordat que els governs autonòmics no hi haurien de recórrer si no fos per l’ofec financer espanyol.
Model ‘a dos velocitats’
Finalment, la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques de les Illes Balears, Catalina Cladera, ha defensat una reforma del model de finançament que permeti “avançar cap a un federalisme fiscal”. En aquest sentit, Cladera ha assegurat que la transferència de menys recursos dels necessaris per part de l’estat ha causat fins a 3.000 milions d’euros en deute, que el govern balear reclamar ara que es condoni. “És necessari avançar cap a un federalisme fiscal”, ha assegurat la política balear.
La representant de l’executiu insular ha proposat un nou model de finançament “a dues velocitats”, que permeti a algunes autonomies quedar-se amb el sistema actual de transferències, mentre que altres puguin assumir una major responsabilitat fiscal. En qualsevol cas, els tres responsables de polítiques fiscals ja han expressat la seva desconfiança davant la creació, per part d’un govern espanyol, d’un comitè d’experts per afrontar la reforma del model de finançament, en el qual el govern català ha decidit no participar. “La primera reunió ha estat decepcionant”, ha admès Caldera.