Dijous, 21 de novembre del 2024

Catalunya es reivindica des de Brussel·les com un país “competitiu” en un sector crític com el dels semiconductors

ACCIÓ destaca que el territori té actius suficients per ocupar una posició "rellevant" i atraure inversió estrangera

|

Catalunya s’ha reivindicat des de Brussel·les com un país “competitiu” i amb un “alt potencial de creixement” en un sector crític com el dels semiconductors. En un acte celebrat aquest dijous a la delegació del Govern davant la Unió Europea, ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat- ha exposat els actius de què disposa el territori per atraure inversió i ha posat de manifest la rellevància del sector en un moment on la UE està apostant per l’autonomia industrial. “Tenim una base sòlida i un posicionament que comença a ser competitiu en les fases inicials, […] i ara volem consolidar aquesta posició amb noves inversions en la cadena de valor”, ha subratllat el conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos.

Durant l’acte, Castellanos ha enumerat els principals elements que conformen l’ecosistema català de semiconductors, format per més de 4.400 professionals, 104 companyies i centres de recerca i fins a 22 projectes amb potencial d’inversió. “Tenim un sector industrial fort que representa més d’un 20% del PIB, un sector digital robust on multinacionals com Pepsico, Danone o Microsoft han decidit implementar els seus centres de recerca i desenvolupament, i un ecosistema molt dinàmic”, ha destacat el conseller delegat d’ACCIÓ.

La presentació de Catalunya com a regió clau, a més, arriba en un context on la Unió Europea vol accelerar en el creixement del sector de matèries primeres crítiques. Aquest mateix dijous, la Comissió Europea ha presentat la seva proposta per reduir la dependència de països tercers i impulsar l’extracció i l’elaboració pròpia de matèries primeres estratègiques com el liti, el titani o el magnesi, vitals per a la producció d’elements com bateries de cotxe, turbines eòliques o xips.

“Considerem que és un sector estratègic per atraure inversió i desenvolupar en els pròxims anys; primer pel creixement de la demanda en ‘gadgets’ electrònics […] i també per la transformació dels automòbils”, ha assenyalat Castellanos. Per altra banda, el màxim responsable d’ACCIÓ ha recordat que, arran de la pandèmia, s’han produït importants talls en les cadenes de subministrament. “Europa i Catalunya estan prenent més consciència que cal tenir una indústria pròpia en semiconductors”, ha apuntat.

Catalunya com a atractiu per a les empreses
L’acte d’aquest dijous ha comptat amb diverses representants del sector dels semiconductors, tant de petites i mitjanes empreses com de grans multinacionals. Un d’ells ha estat el vicepresident de l’àrea de relacions governamentals amb la UE d’Intel, Hendrik Bourgeois, qui ha reconegut que el país “té a molt a oferir” en aquest àmbit. “Catalunya té molt talent i molta capacitat per construir un ecosistema d’investigadors, universitats i potencials clients; és una regió interessant i moltes companyies, no només Intel, haurien de pensar en Catalunya”, ha comentat.

Precisament Intel va arribar el maig de l’any passat a un acord amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC) perquè l’espai aculli un laboratori de disseny de microxips i semiconductors de la multinacional. La companyia va comprometre’s a una inversió de 200 milions d’euros durant els pròxims deu anys -el govern espanyol n’aportava 200 més- i estimava la contractació d’entre 250 i 300 treballadors.

Per Bourgeois, acords com aquest contribueixen a “reequilibrar les cadenes de subministrament”, dominades avui dia per les companyies asiàtiques. “El que s’està intentant des de la Unió és incrementar la capacitat de producció de companyies europees a Europa per evitar colls d’ampolla i perdre l’accés a materials crítics”, ha afegit.

Més iniciatives del Govern
A banda de l’esdeveniment celebrat a Brussel·les, el Govern -a través d’ACCIÓ- va sumar-se la setmana passada a l’Aliança de Regions Europees de Semiconductors, una iniciativa que té com a objectiu impulsar el creixement i la competitivitat del sector al continent a través de la cooperació i intercanvi d’idees entre territoris. En total, en son tretze.

Juntament amb Catalunya, la resta de regions que formen part del projecte són les de Baviera i Saxònia (Alemanya), Caríntia i Styria (Àustria), Flandes (Bèlgica), Provença-Alps-Costa d’Or (França), Piemont (Itàlia), Brabant del Nord i Overijssel (Països Baixos), Aveiro-Regió Central (Portugal), Moravia (República Txeca) i el País Basc.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483