Dijous, 21 de novembre del 2024

Catalunya és la tercera regió europea amb més empreses i centres d’R+D que han rebut fons europeus Green Deal el 2021

En total, ha captat 27,4 milions d'euros per a projectes de recerca i innovació en l'àmbit de la sostenibilitat

|

Catalunya es va convertir l’any passat en la tercera regió europea amb més empreses, universitats i centres de recerca que van captar fons europeus Green Deal per a projectes R+D i innovació en l’àmbit de la sostenibilitat i de la lluita contra el canvi climàtic. Segons dades d’ACCIO, durant el 2021, es van obtenir 27,4 milions d’euros per a 50 empreses i centres tecnològics de recerca. Catalunya només s’ha vist superada per la regió de Brussel·les, amb 64 empreses i entitats beneficiàries, i la Ile de France, a París, amb 55. En quart lloc, es va situar la Regió d’Holanda Meridional, amb 42, i Àtica, a Atenes, amb 37. En el cas de Catalunya, ACCIO ha donat suport a dos de cada tres destinataris dels ajuts

Aquestes dades d’ACCIO s’han donat a conèixer aquest dilluns al migdia coincidint amb la trobada entre el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el nou director de la Represetnació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro.

Les convocatòries del Green Deal suposen el programa d’ajuts més important de la Comissió Europea per a projectes relacionats en l’àmbit de la sostenibilitat dins de l’Horizon 2020. En total, de les més de 200 regions de la Unió Europea, Catalunya només se situa per darrere les regions al voltant de la capital belga i francesa.

En aquest sentit, tot i representar només l’1,5% de la població de la UE, les empreses i entitats catalanes han rebut el 3,1% del total dels fons del Green Deal i el 2,7% del pressupost concedit. D’altra banda, en relació a l’Estat espanyol, una de cada quatre empreses i entitats beneficiàries són catalanes (25,3%) i aquestes han accedit al 29,1% del pressupost.

L’exemple de Bettair Cities
Una de les empreses catalanes beneficiades pels fons europeus Green Deal ha estat Bettair Cities, especialitzada en el desenvolupament de dispositius per mesurar la qualitat de l’aire en diferents entorns però amb unes dimensions i uns costos molt inferiors a les estacions tradicionals. El darrer exercici, la companyia amb seu a l’Hospitalet de Llobregat va captar ajudes a fons perdut per més de cinc milions d’euros per impulsar dos projectes, un d’àmbit municipal i l’altre a escala internacional.

El primer, batejat amb el nom d’iBAM, consisteix en la instal·lació de tres dels seus dispositius al Prat de Llobregat –sumant-ne un total de vuit a la localitat- per tal de desenvolupar mapes de calor d’alta precisió que permetin analitzar la qualitat de l’aire del municipi. Alhora, es busca reduir el cost computacional i avaluar l’efectivitat de l’operació per replicar el model a altres ciutats. El projecte, que també compta amb la participació del Barcelona Supercomputing Center (BSC), ha rebut una ajuda de 200.000 euros.

L’altra iniciativa, anomenada Socio Bee, es tracta d’una prova pilot on participen fins a 18 organitzacions de diferents països i que busca mesurar la contaminació de l’aire a través de dispositius molt més lleugers i compactes, com ara drons o ‘wearables’. Aquí, el paper de Bettair Cities passa per desenvolupar la plataforma IoT (Internet of Things) que ha de permetre connectar tots els dispositius entre si i fer la recollida d’informació. En el cas de Socio Bee, l’ajuda europea se situa al voltant dels cinc milions d’euros.

Des de l’empresa valoren molt positivament l’arribada d’aquests fons, que els han permès accelerar el seu creixement. “Ens han ajudat a arribar abans al mercat comercial”, assegura el director general de la companyia, Josep Perelló, en declaracions a l’ACN. “Per altra banda, ens han permès arribar a nous clients potencials, ens ha aproximat a col·laboradors, grans empreses i centres de renom […] i ens han donat més visibilitat a nivell europeu i mundial”, afegeix.

Malgrat tot, reconeix que el procés per obtenir subvencions no és senzill i recomana a les empreses interessades que acudeixin a les convocatòries preparades. “Les companyies haurien de participar en projectes europeus sempre que els objectius fixats estiguin alineats amb el seu pla de desenvolupament de tecnologia”, apunta. Alhora, veu indispensable buscar assessorament professional, sobretot en sector on el component tecnològic té un pes important.

Unes dades per remarcar la competitivitat de Catalunya
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha valorat molt positivament les dades presentades aquest dilluns, tot destacant que Catalunya es presenta com una regió “molt competitiva” en un context d’alta competència per captar ajudes comunitàries. En declaracions a l’ACN, el conseller ha assenyalat la inversió en sostenibilitat i en digitalització com un dels elements “clau” per transformar el model productiu del país i ha subratllat que qualsevol projecte que vulgui tenir recorregut “ha d’estar dirigit a lluitar contra el canvi climàtic”. “Estem convençuts que aquest també és un element que contribueix al creixement de l’economia”, ha apuntat.

En la mateixa línia s’ha expressat el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, qui ha definit el Green Deal i l’Agenda Digital com “les grans prioritats de la Comissió Europea”. “El nostre objectiu comú és poder invertir en projectes d’impacte, no només per sortir de la crisi de manera sostenible, sinó també per reforçar la resiliència a llarg termini”, ha afegit.

Un bilió d’euros en ajudes
Els ajuts del Green Deal compten amb un pressupost total d’un bilió d’euros per destinar a consorcis formats per membres de diferents països amb projectes estratègics europeus que compten amb pressupostos que poden superar els 20 milions d’euros. A Catalunya, les empreses i entitats catalanes són presents en el 42% dels 73 consorcis europeus que han accedit als ajuts i d’aquests en liderarà quatre en l’àmbit de la gestió dels incendis, la resiliència climàtica, les energies renovables i la restauració de costes.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483