Catalunya és la comunitat que genera més ingressos tributaris a l’Estat, segons indica l’estudi ‘Panorama de la Fiscalitat Autonòmica i Foral 2022: Comparativa amb Catalunya’, publicat aquest dimarts pel Consell General d’Economistes. Durant l’any 2020 –últim exercici que recull l’informe-, el país va recaptar 26.194,9 milions d’euros en impostos propis i ingressos tributaris, xifra que representa un 21,9% del total a l’Estat. L’informe, alhora, posa de manifest que Catalunya també lidera la recaptació en tributs cedits –inclouen els impostos sobre patrimoni, successions i donacions, transmissions patrimonials i actes jurídics documentats-, amb 3.206,8 milions d’euros una quota del 24,3% sobre el total de l’Estat.
En impostos propis, Catalunya va recaptar 586,3 milions d’euros l’any 2020, un 13,5% menys que l’exercici anterior. Bona part d’aquesta partida (un 78,2%) prové del cànon de l’aigua, tot i que també s’hi inclouen altres conceptes com l’impost sobre les grans superfícies, l’impost sobre begudes ensucrades i l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.
Malgrat la davallada respecte al 2019, el país aporta un 28,8% de la recaptació total a l’Estat procedent d’impostos propis, un percentatge superior a la resta de les comunitats. Per darrere apareixen les llles Canàries (19,4%), el País Valencià (11,8%) i Andalusia (7,1%), sent Madrid la que apareix en última posició, amb una aportació del 0,2%.
Pel que fa als ingressos tributaris, Catalunya va recaptar 25.608,6 milions d’euros el 2020, un 3,7% més en termes interanuals. Això representa un 21,8% sobre el total de l’Estat, una quota que cap altra comunitat assoleix. Per sota es troben Madrid (19,8%), Andalusia (14,4%) i el País Valencià (11,1%).
Tributs cedits
Pel que fa als tributs cedits, la recaptació a Catalunya l’any 2019 –darrer exercici que apareix en l’informe- va ser de 3.206,8 milions d’euros, un 24,3% del total a l’Estat. Com a referència, el Consell General d’Economistes recorda que el PIB català l’any 2019 va representar el 20,66% respecte a tot l’Estat.
On major és l’aportació per part de Catalunya és en l’impost sobre patrimoni, on la quota de Catalunya sobre l’Estat és del 40,9%. Pel que fa a la resta –successions i donacions, transmissions patrimonials i actes jurídics documentats-, el percentatge se situa al voltant del 23%.
Pel president del Registre d’Assessors Fiscals del Consell General d’Economistes, Agustín Fernández, l’establiment d’impostos propis “originen litigiositat” i generen situacions de “competència deslleial” entre comunitats. “S’estan gravant situacions quasi idèntiques amb tipus impositius molt diferents, fins i tot entre comunitats que són frontereres”, ha assenyalat. En aquest sentit, Fernández ha apostat per establir una normativa estatal que unifiqués gravàmens i que la recaptació se cedís posteriorment a les comunitats autònomes.