Després d’un any complicat per a Catalunya, l’economia ha mantingut un creixement positiu durant el 2017 (3,4%). A més, el PIB per càpita ha assolit el nivell que tenia abans de la crisi, al voltant dels 29.500 euros per persona.
Aquest és el major ritme de creixement del PIB de Catalunya en comparació amb la mitjana estatal per 5è any consecutiu. Així ho han expressat les conclusions de la Memòria Econòmica de Catalunya 2017, que s’ha presentat aquest divendres a la Casa Llotja de Mar i que ha tractat monogràficament la relació universitat-empresa.
El bon comportament de l’economia catalana respecte el conjunt de l’Estat s’explica pel sector industrial, un fet que posa de manifest que el procés de reindustrialització que s’està produint a Catalunya, ja que el pes de la industria en l’economia catalana puja fins al 22,1%, el percentatge més alt des del 2008. Per altra banda, també ha augmentat el turisme estranger, que creix per sobre del turisme nacional. La despesa per turista a Catalunya ha crescut en un 50% en la darrera dècada.
El president de la Generalitat, Quim Torra, que ha presidit l’acte, ha exposat que “no és un excés d’optimisme si diem que el 2017 ha estat un bon any”, tot i que reconeix que “hi ha punts de millora”.
Més desigualtat i menys poder adquisitiu
Però no tot és positiu. L’economia catalana s’allunya cada vegada més de l’esforç en R+D que es realitzen en altres països europeus. No només s’hi inverteix menys sinó que a més, el percentatge d’empreses que realitzen inversions tecnològiques continua baixant. L’any 2016, només el 14,3% de les empreses n’haurien fet, mentre que al 2007 eren el 27,4%.
També s’ha produït una pèrdua del poder adquisitiu. Ha augmentat la inflació mentre que els salaris s’han mantingut congelats.
I el problema de la desigualtat i pobresa és cada vegada més important. Segons la Memòria, el factor més important a l’hora d’explicar aquest punt és tenir o no tenir fills. A Catalunya, les llars sense fills dependents tenen una taxa de risc de pobresa inferior a l’europea (al voltant del 15%) mentre que les llars amb fills la taxa de risc de pobresa a Catalunya escala fins el 23%, mentre que a Europa està al voltant del 19%. Això posa de manifest les escasses ajudes i serveis públics destinats a la cura a Catalunya.
Un any complicat
Torra ha volgut posar de manifest que el 2017 ha estat però un any complicat. El president ha elogiat Seat que va “decidir no marxar de Catalunya el passat mes d’octubre”. I ha recordat que mitjans de comunicació i ministres espanyols “publicaven fugides d’empreses i avui tenim xifres sòlides que això no ha estat així”. “No hauria estat millor parlar?”, s’ha preguntat Torra. El president ha definit Catalunya com “una petita potència exportadora”.
En l’acte, també hi han participat el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, el director institucional del Banco Santander, J. María Martínez, que ha patrocinat la Memòria, la directora de la Memòria, Carme Poveda i els catedràtics de la UPF José García Montalvo i Oriol Amat.