El president de Pimec, Antoni Cañete, ha exigit “sensibilitat econòmica” al nou Govern i s’ha mostrat “preocupat” per les negociacions amb la CUP, una formació que ha questionat la policia. “Necessitem un Govern ràpid, que sigui fort perquè venim d’un interinatge governamental i que posi al centre els pressupostos”, ha dit en un debat d’Intermèdia Online l’endemà de l’acte unitari de 300 entitats empresarials contra els aldarulls que van ocòrrer durant les protestes per l’empresonament del raper Pablo Hasel i a favor de la creació d’un nou executiu. A més, ha dit que aspira que la patronal sigui al diàleg social estatal, ja que Fepime és “una marca de la CEOE”. “Les pimes no estan representades allà on es prenen decisions”, ha dit.
Com a exemple d’aquesta dinàmica, ha recordat que no s’imposen règims sancionadors a les empreses que paguen als proveïdors a 200 o a 300 dies, incomplint el termini màxim per llei de manera sistemàtica. Cañete ha assegurat que han emprès un “camí irreversible” fins a aconseguir també la representativitat a l’Estat, un conflicte que a Catalunya va trigar 11 anys a resoldre’s i després de passar pels jutjats.
Pel que fa als estralls de la pandèmia, ha advertit que la realitat econòmica és “molt pitjor del que sabem veure” i ha tornat a dir que “ja n’hi ha prou de tancar activitats de forma arbitrària”, apuntant a les decisions del Govern. En aquest sentit, ha demanat a l’empresariat que “estigui unit” i segueixi la pauta marcada a l’acte organitzat per Pimec i Foment aquest dijous. A l’executiu, ha exigit que prengui “mesures urgents i anar directament a ajudar els sectors més afectats”.
En plena negociació d’un nou executiu, s’ha mostrat preocupat per les “postures d’alguns partits que mentre estan saquejant negocis, cosa que genera una imatge que allunya inversions, diuen que la policia no ha de ser-hi”, en al·lusió a la CUP.
Amb relació als fons europeus, ha assegurat que és una qüestió que “preocupa”, “ocupa” i “dona esperança” a Pimec. Tot admetre que és “una oportunitat extraordinària” ha puntualitzat que aquests “no són diners de repartidora, sinó que tenen un objectiu clar” i que “hauran d’anar a inversions que generin rendiment per poder tornar el préstec”. A més, ha lamentat la poca concreció que hi ha sobre un àmbit tan important tot indicant que “hi ha molta gent que en parla, però tenim molt poca claredat de com s’han de canalitzar”.
D’altra banda, el president de l’entitat ha criticat que el govern espanyol anunciï plans d’ajuts a les pimes i autònoms per valor de 11.000 milions d’euros però, en canvi, no s’actuï més decididament contra la morositat. En aquest sentit, Cañete ha xifrat en 15.000 milions d’euros les factures pendents de pagar per part de les administracions. “Ha pujat 7 dies la mitjana de pagament de les administracions públiques. Parlem molt, però fem poc i mentrestant tanquen empreses”, ha asseverat.
Deu dies després de ser escollit nou president de Pimec, Cañete ha volgut recordar la participació “extraordinària” a les eleccions del 23 de febrer, del 47% del cens que ha contraposat al 4% que va votar als comicis de la Cambra de Comerç, que va guanyar Joan Canadell. A més, ha reiterat que amb aquest procés electoral, on també s’hi havia presentat la candidatura de Pere Barrios, avalat per l’ANC, “els empresaris han dit no a les ingerències polítiques i han dit sí a tenir un govern que treballi pel que som”.
Preguntat sobre el sou que cobrarà com a president de l’entitat, que ara centralitzarà la direcció en una figura executiva, Cañete ha assegurat que encara no se sap i que es decidirà “de manera professional”. “No serà el president de Pimec qui es posarà el sou com passa a altres institucions”, ha dit sense indicar a qui es referia.