La vicepresidenta espanyola, Nadia Calviño, ha defensat que la “resposta europea a la crisi” no pot acabar provocant que alguns estats com Espanya i Itàlia generin “una proporció més elevada de deute” respecte als socis europeus amb més facilitats financeres per ajudar la seva economia. De cara a la cimera europea sobre la crisi del covid-19 de dijous, Calviño defensa en una entrevista al Financial Times que cal fer transferències directes i no préstecs als governs amb més dificultats per tal de preservar “el mercat intern” de la Unió Europea i evitar la “competència deslleial”. Calviño alerta que la flexibilització de les ajudes d’estat a la UE pot portar a un desequilibri intern de l’economia europea.
“No pot ser que alguns països europeus puguin donar suport a les seves economies amb més generositat que d’altres”, apunta. Per això, Calviño reivindica la proposta del govern espanyol per crear un fons de recuperació d’un bilió i mig d’euros finançat amb deute perpetu que pugui compensar les desigualtats entre estats de la UE.
Si bé la cancellera alemanya, Angela Merkel, va dir que “seria solidària” amb els altres països de la UE, també va voler deixar clar que Alemania no té la bóta de Sant Ferriol, que no s’acaba mai, com insinua Calviño amb la seva frase sobre els “socis europeus amb més facilitats financeres”. De fet, el llenguatge polític sobre economia no és mai tot el clar que caldria i a les xarxes s’exposa que als diaris alemanys no s’explica la mateixa història que diu la ministra Calviño:
Ep! @desdelamoncloa amaguen el títol a diari econ. 🇩🇪+ imp: “#Spanien CEDEIX a la pugna dels #coronabons i promou un compromís”. Més: “Gob. 🇪🇸 concedeix que finançament sigui via pressupost 🇪🇺. Cedeix doncs a reserves d’🇩🇪, que no vol coronabons, mentre que #Italien hi insisteix. https://t.co/kkl3dpcZ5w
— Erika Casajoana (@ecasajoana) April 21, 2020