Dimecres, 22 de gener del 2025

Calvet critica la sentència del TC contra el decret del lloguer social: “L’Estat espanyol va en contra de la gent”

El conseller de Territori acusa el govern espanyol de "passivitat" per no haver firmat un acord per blindar la norma

|

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha valorat que “l’Estat espanyol va contra les famílies vulnerables i contra la gent” després de la publicació al BOE de la sentència del Tribunal Constitucional que elimina alguns articles del decret llei 17/2019 de mesures urgents en matèria d’habitatge social. Segons Calvet, aquesta resolució “pràcticament elimina el lloguer social obligatori” afectant d’entrada més de 3.383 famílies pendents de desnonaments que esperen un pis assequible. El conseller de Territori ha acusat el govern espanyol de “passivitat” per no haver firmat un acord bilateral que hauria blindat la norma. “Va preferir esperar que la sentència del Constitucional els hi fes la feina bruta”, ha etzibat.

Alhora, Calvet ha indicat que l’executiu, que “encara disposa de termini legal per recórrer el decret” ja anunciat la possibilitat de “recórrer un nou article, anant més enllà del recurs inicial presentat pel PP”. A més d’aquesta actitud, el conseller de Territori ha recriminat al PSOE i Podem la “manca d’acord total que duu les polítiques d’habitatge a una deriva que es gira en contra els ciutadans”.

El Tribunal fonamenta argumenta l’anul·lació parcial exposant que la figura jurídica del decret llei no era l’adequada. Segons el TC, la regulació havia d’haver-se dut a terme mitjançant una llei. “El Constitucional té una doble vara de mesurar. Anul·la la norma de Generalitat per una qüestió purament formal, que es la via del decret llei, quan l’Estat l’utilitza de forma sistemàtica per regular qüestions d’habitatge”, ha explicat el conseller. Per a Calvet, la solució passa perquè els grups polítics catalans impulsin una proposició de llei, amb el mateix contingut que la norma parcialment anul·lada, “tan bon punt es constitueixi el nou Parlament, i que es tramiti ràpidament”.

Després de la resolució del tribunal, desapareixen les multes de 1.000 euros mensuals, amb un màxim del 50% del preu de l’habitatge que es podien imposar en el cas dels habitatges buits. A més, la sentència tomba l’obligació d’oferir un lloguer social quan s’extingeix un contracte, en cas de vulnerabilitat de la família o en determinats casos d’ocupacions de pisos sense títol habilitant. En conseqüència, el lloguer social obligatori quedarà reduït al que contemplava la Llei 24/2015, una durada de 3 anys i només en casos de desnonaments per impagament de la renda de lloguer. La resolució també implica que tan sols es podrà expropiar els habitatges buits per un ús temporal i elimina l’equiparació com a habitatge buit d’aquelles estructures d’edificis inacabats amb menys del 80% de les obres acabades, que amb el decret llei es podien expropiar.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483