Estàvem pendents d’ampliar la informació sobre l’informe de Cercle Català de Negocis a l’entorn de les balances fiscals i l’anterior conseller d’economia, en Jaume Giró, ens ho ha servit en safata amb unes declaracions en les quals explica com el “govern més progressista de la història” volgudament amaga els comptes territorialitzats. Res millor que sentir-lo a ell mateix:
🗣 Conseller Jaume Giró: “Demano a ERC que ja que aprova amb tanta generositat els pressupostos espanyols, faci el favor de demanar a Sánchez que publiqui les balances fiscals. És la compensació que hauria de tenir la tasca de mecenatge d’ERC en el govern espanyol.”… https://t.co/JV4kMhrQeF pic.twitter.com/GGmKMcvLUQ
— Junts per Catalunya🎗 (@JuntsXCat) March 17, 2023
A partir d’aquí, posem alguns diagrames del treball del Cercle que confirmen com, any rere any, pressupost rere pressupost, Espanya ens roba:
D’on surten les misses?
En termes absoluts, Catalunya és la comunitat que més aporta a l‘administració pública. Tantmateix, la manca d’inversions públiques n’accelera la descapitalització.
Quin territori paga més?
El sistema de solidaritat territorial ha substituït la solidaritat entre diferents rendes a un mateix territori. Un sistema equitatiu contemplaria major pressió fiscal a les comunitats que més reben i és totalment a l’inrevés: qui més rep dels altres, té menys obligacions fiscals.
Quin és el grau d’inversió executada, l’any 2021?
La manca d’inversions públiques estatals genera la pèrdua de competitivitat del teixit econòmic català que desincentiva la captació d’inversió privada. Així, difícilment esdevindrem un pol logístic internacional en consonància amb la nostra capacitat productiva i exportadora. El sistema de solidaritat territorial és pervers i ineficient.
Mirem-ne l’històric agafant solament Catalunya i Madrid.
Cada any la inversió del sector públic estatal a la comunitat de Madrid supera de llarg la inversió que rep Catalunya. Atenció, però: el 2021 la inversió de l’Estat a Madrid va ser de quasi TRES VEGADES la rebuda a Catalunya. Això només té un nom: Expoli fiscal.
Triem algunes empreses estatals
El 2021 només es va executar un 4,6% de les inversions en alta velocitat ferroviària a Catalunya i un 23,9% i un 34,6% respectivament en la xarxa ferroviària convencional i Puertos del Estado va executar un 45,3% de la inversió pressupostada
Per cloure aquest tast, tornem a les paraules del conseller Giró: “El maltractament de l’estat envers Catalunya pel que fa al règim fiscal és sistemàtic i endèmic, però també és deslleial. Si poguéssim disposar dels impostos que recaptem, la Generalitat podria invertir 2.700€ més per ciutadà cada any.”