La nova entitat resultant de la fusió de CaixaBank i Bankia estarà representada per l’entitat catalana en un 74,2% del capital mentre que la madrilenya aportarà el 25,8%, segons han confirmat les dues entitats aquest divendres al matí en un fet rellevant a la CNMV. CriteriaCaixa, entitat controlada al 100% per la Fundació Bancària La Caixa, es mantindrà com a accionista principal amb un 30%, mentre que el FROB passarà a tenir un 16,1%.
Pel que fa el consell d’administració estarà format per 15 membres, dels quals un 60% seran independents i un 33% seran dones. D’altra banda, s’espera que l’operació es pugui tancar definitivament durant el primer trimestre del 2021 després de l’autorització de les autoritats de la competència. Concretament, han de rebre el vistiplau del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, la no oposició per part de la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions, la CNMV i el Banc d’Espanya a l’adquisició per CaixaBank de participacions significatives en societats subjectes a la seva supervisió. A més, després de la ‘due dilligence’ de les dues entitats i de l’aprovació de l’informe de la fusió dels dos consells d’administració també cal que ho facin les Juntes Generals d’Accionistes, previstes per al novembre.
Amb aquesta operació, es crearà el primer gran banc espanyol. L’entitat combinada superarà els 664.000 milions d’euros en actius totals. Segons CaixaBank, això també li permetrà tenir una “posició rellevant” a nivell europeu i una capitalització borsària superiors als 16.000 milions d’euros. Disposarà de més de 20 milions de clients i serà líder en els productes claus, concretament amb un 24% dels dipòsits, un 25% dels crèdits i un 29% dels productes d’estalvi a llarg termini, entre els quals hi ha les assegurances d’estalvi, els fons d’inversió i els plans de pensió. A banda, tindrà representació en 2.200 municipis i en 290 serà l’única entitat amb representació.
Després dels sanejaments de l’entitat fusionada, l’entitat presentarà una ràtio de morositat del 4,1% i una ràtio de cobertura del 64%, d’acord amb les previsions de CaixaBank. La renegociació dels acords subscrits per Bankia en l’àmbit de les assegurances i la capacitat per oferir més productes generarà nous ingressos a l’entitat. En un horitzó de cinc anys, espera sinèrgies que li permeti captar 290 milions d’euros anuals, segons detalla CaixaBank, que també espera uns estalvis recurrents de 770 milions a l’any a partir del 2023 i que “milloraran significativament” la ràtio d’eficiència.
Del total de 15 membres proposats per al consell d’administració, dos seran consellers executius (l’actual conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, i el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri), dos seran a proposta de CriteriaCaixa, un a proposta de BFA Tenedora de acciones, SA, sis independents a proposta de CaixaBank i tres independents a proposta de Bankia. Per la seva banda, Fernando María Costa Ulrich (BPI) està previst que tingui la consideració ‘d’altre conseller extern’.