CaixaBank se sumarà als bancs que ja han decidit recórrer l’impost especial a les entitats financeres aprovat pel govern espanyol el novembre passat. L’entitat, que té a l’Estat com un dels seus principals accionistes, preveia al febrer pagar uns 400 milions d’euros en aquest concepte pels beneficis registrats el 2022. Segons ha confirmat aquest dimarts el conseller delegat del banc, Gonzalo Gortázar, es vol veure si la mesura “s’ajusta o no a la legalitat vigent”. “Pensem que hi ha motius de pes”, ha indicat el directiu. Tanmateix, ha afirmat que l’impost no és al banc, sinó als accionistes i l’obra social.
“Nosaltres, al cap i a la fi, som gestors, l’impost no me l’han posat a mi, l’han posat als 600.000 accionistes, inclosa l’Obra Social de La Caixa”, ha apuntat Gortázar en un acte organitzat per El Español. En aquest sentit, ha apuntat que aquest recurs és una “obligació” de cara als inversors de l’entitat.
“Les empreses molts cops, en molts sectors, han de ser més grans per ser més productives. Si el que fem és incrementar-li proporcionalment les taxes, i aquesta és la forma que col·laborin estem desincentivant ser una gran empresa”, ha alertat. A parer seu, això penalitza la productivitat i la riquesa de tot el país. “Això és així, és evident”, ha destacat.
Amb la decisió d’impugnar l’impost, CaixaBank se suma a altres entitats més petites que ja van anunciar aquesta intenció, com Bankinter o Kutxabank. També les patronals sectorials han fet moviments contra aquesta taxa. Segons va anunciar el Ministeri d’Hisenda a finals de febrer, aquest gravamen, que també afecta les grans energètiques, ja han suposat uns ingressos extraordinaris per a l’Estat de 1.454 milions d’euros.