ACN València.-El grup CaixaBank ha obtingut els nou primers mesos d’aquest any un benefici net de 1.768 milions d’euros, cosa que suposa un augment del 18,8% en relació amb el mateix període del 2017. L’entitat explica que els factors que han impulsat els resultats han estat el creixement de l’activitat purament bancària (marge d’interessos, comissions i assegurances), el creixement de l’aportació de BPI, que aquest any s’ha multiplicat per dos fins arribar als 399 milions d’euros, i sobretot per la menor dotació a provisions que aquest exercici ha sumat 377 milions d’euros contra els 1.458 milions del 2017, el 74,1% menys. En la línia de dotacions de l’any passat hi havia 455 milions d’euros del pla de prejubiliacions.
Els ingressos ‘core’, l’activitat purament bancària, (marge d’interessos, comissions i activitat asseguradora) han aportat 6.028 milions d’euros fins al setembre, amb un creixement del 4,5% en relació amb el mateix període de l’any passat. Si s’afegeixen altres ingressos com les participades el resultat dels ingressos recurrents sumen una aportació de 6.901 milions d’euros, el 6,3% més que fa un any.
En els tres primers trimestres d’aquest any destaca la contribució als resultats del banc portuguès BPI que puja a 168 milions d’euros contra els 59 milions d’euros de l’any passat. Si a més es té en compte l’aportació de les participades del BPI la contribució als resultats del grup bancari que presideix Jordi Gual s’enfila fins als 399 milions més del doble que els 180 milions en què va contribuir l’any passat. L’altre factor que destaca en el compte de resultats és la disminució de dotacions. En el procés de normalització dels indicadors d’activitat, les pèrdues per deteriorament d’actius financers i altres provisions s’han situat en 377 milions d’euros contra els 1.458 milions que es van destinar l’any passat, cosa que suposa una rellevant disminució del 74,1%.
El banc explica que aquesta forta reculada en les dotacions, entre altres factors es justifica perquè en la partida de dotacions de l’any passat hi havia una partida extraordinària de 455 milions d’euros destinada a dotar les despeses associades al pla de prejubilacions acordat amb els representants dels treballadors més 154 milions d’euros destinats a sanejament de l’exposició a la Sareb. El marge d’interessos s’ha situat en 3.671 milions d’euros, el 3,4% més que el 2017 gràcies a la millora de la rendibilitat de la inversió creditícia i a la pròpia activitat comercial del grup. Els ingressos per comissions suposen 1.938 milions d’euros més, el 3,8% més que l’exercici passat, amb un especial creixement de les comissions per la gestió dels fons d’inversió, que augmenten un 16,3%, les dels plans de pensions, un 7,4% més i les de l’activitat asseguradora que pugen un 23,4%.
Les comissions bancàries baixen un 4%. Bon resultat tot i la desinversió a RepsolLes participades contribueixen al resultat amb 69 milions d’euros, on s’inclou un resultat negatiu de 453 milions d’euros derivat de l’acord de venda de la participació a Repsol.
El banc recorda que durant el període s’ha registrat aquest resultat negatiu de 453 milions d’euros per la venda de la participació del 9,36% que CaixaBank mantenia a Repsol i actualitzar a valor raonable de la resta de participació que encara queda dins de Repsol del 4,75% i que es podria vendre abans de tancar el primer trimestre del 2019, segons l’acord de venda anunciat el 20 de setembre passat. La ràtio de morositat segueix baixant en el grup CaixaBank i en els primers tres trimestres de l’any s’ha situat en el 5,1%, per sota de la taxa del 6,4% que hi havia al setembre de l’any passat.
El saldo de dubtosos ha disminuït fins als 12.116 milions d’euros, 2.189 milions menys des del desembre passat, després de la venda de carteres que s’ha tancat durant l’actual exercici. En el segon trimestre, CaixaBank va acordar vendre el 80% del seu negoci immobiliari gestionat des de Servihabitat a la companyia Lone Star i quedar-se la propietat d’un 20%. Aquesta nova distribució del capital del negoci immobiliari, amb la pèrdua de control, permet que CaixaBank desconsolidi el negoci immobiliari dels seus comptes. L’entitat ja ha informat que l’operació no tindrà cap impacte en el compte de resultats. CaixaBank tanca el període amb una solvència en termes de Common Equity Tier CET 1 ‘fully loaded’ de l’11,4%, en línia amb el compromís assolit en el Pla Estratègic 2015-2018 que preveia una franja entre l’11% i el 12%.
En relació amb l’activitat creditícia, el crèdit brut els nou primers mesos de l’any s’ha situat en 223.465 milions d’euros, el -0,2% menys. El recursos de clients creixen fins als 363.621 milions d’euros, 14.163 milions d’euros més, el 4,1% més.