Dijous, 12 de desembre del 2024

CaixaBank no contempla un ERO sense acord, però avisa els sindicats que caldran “cessions mútues”

Gortázar diu que el sector passa per un moment "molt dur" i assegura que la situació seria molt pitjor sense la fusió

|

CaixaBank no contempla un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) sense acord amb els sindicats, però avisa que les dues parts hauran de fer “algunes cessions” per evitar una escalada de la conflictivitat laboral. Durant la presentació de resultats corresponent al primer trimestre, el conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar, ha posat de manifest la “dificultat” que representa arribar a aquesta mena de decisions –l’ERO afecta gairebé 8.300 treballadors a tot l’Estat-, però també ha subratllat que el sector financer passa per un moment “molt dur” i que la inacció hauria estat molt pitjor. “En cas contrari, estaríem posant en perill la situació laboral dels 43.000 treballadors del grup”, ha assegurat el directiu.

Gortázar ha repetit en més d’una ocasió que la voluntat de l’empresa és “escoltar els treballadors”, tot i que també ha insistit en la necessitat de dur a terme un procés de reestructuració. “És necessari perquè la digitalització i els tipus d’interès negatius han desvirtuat el model de negoci tradicional”, ha comentat. “Ens trobem davant un canvi de paradigma complet”, ha afegit, i ha insistit que el moment que travessa el sector és “molt dur”.

Per altra banda, ha posat en relleu la necessitat que la reestructuració es dugui a terme en un únic procés. “Allargar-lo en diversos períodes no és el més adequat, ja que els canvis al sector s’estan produint a una gran velocitat i hem de donar sortida a la duplicitat que tenim”, ha comentat. En aquest sentit, Gortázar ha assegurat que l’entitat no contempla més processos de reestructuració derivats de la fusió amb Bankia.

Defensa del pla de recol·locacions externes
Més enllà de l’ERO –l’entitat encara no ha facilitat dades en relació amb el seu cost econòmic-, CaixaBank també ha destacat la importància del pla de recol·locacions externes, un pla que comptarà amb el suport de LHH (grup Adecco) i McKinsey i que ha de permetre trobar noves sortides laborals als treballadors que abandonin l’entitat.

En relació amb aquesta qüestió, Gortázar ha destacat la importància que bona part dels empleats es reincorporin al mercat de treball. “Ens sembla socialment responsable ajudar les persones a adaptar-se a la nova economia; volem que adquireixin noves capacitats i contribuir al fet que l’economia en general prosperi”, ha apuntat. “Per tenir una economia flexible, hem de permetre que les persones que deixin la seva feina habitual no es prejubilin als 50 anys; hem d’aconseguir que segueixin treballant en una altra posició”, ha insistit.

El directiu, a més, creu que el context econòmic és favorable per accelerar la reincorporació del personal que abandoni l’entitat. “Els pròxims anys seran de recuperació econòmica, i tindrem accés a un programa d’ajudes europees per import que mai hauríem somiat; tot això requereix personal”, ha dit.

Respostes moderades en relació amb els sous dels alts directius
En línia amb els directius d’altres entitats financeres, Gortázar ha estat moderat quan ha estat preguntat pel sou dels alts executius del sector financer. El conseller delegat de CaixaBank ha recordat que es tracta d’una compensació “molt ben reglamentada”, compresa en “un marc normatiu robust” i aprovada pels accionistes. El directiu, però, no ha entrat a valorar les declaracions pronunciades fa dues setmanes per la ministra Calviño –va qualificar d'”inacceptables” els sous dels banquers en un context de crisi- ni el paper que pot tenir el govern espanyol en la pròxima junta d’accionistes de l’entitat, on s’haurà d’aprovar la remuneració dels consellers del grup. Cal recordar que l’Estat –a través del FROB- és actualment el segon màxim accionista de CaixaBank.

La ubicació dels serveis centrals
Finalment, CaixaBank creu que la reestructuració de la plantilla no hauria d’afectar el grau d’importància que tindran Barcelona i Madrid com a seus operatives del grup. L’entitat insisteix que vol retenir “els millors treballadors” i creu que la localització no hauria de ser una limitació. “No preveiem que una ciutat tingui més pes que una altra”, ha apuntat Gortázar, tot recordant que una major implantació del teletreball permetrà que tant Barcelona com Madrid tinguin uns serveis “molt potents”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483