Dijous, 12 de desembre del 2024

Brussel·les reclama a Biden que aclareixi la seva proposta sobre l’aixecament de les patents de les vacunes

La CE assegura que "no hi ha cap prova que demostri que la protecció de la propietat intel·lectual sigui el problema"

|

Brussel·les reclama al president dels Estats Units, Joe Biden, que aclareixi la seva proposta sobre l’aixecament de les patents de les vacunes. Abans que la Unió Europea s’embarqui en una discussió sobre les patents, la Comissió Europea exigeix a Washington que detalli què planteja per augmentar l’accés a les vacunes de forma igualitària. “Només hem vist una declaració molt general. Els EUA haurien de presentar una proposta amb substància”, es queixen fonts comunitàries. L’executiu europeu nega que les patents tinguin la culpa de la manca d’accés dels països pobres als antídots contra la covid-19. Per això, alerta que un “gran debat polític” al respecte pot “distreure” de l’objectiu principal, fer arribar les vacunes a tot el món.

“Ara mateix no hi ha cap prova que demostri que la protecció de la propietat intel·lectual sigui el problema”, insisteixen fonts comunitàries. En canvi, el problema real és la limitada capacitat de producció “en el curt termini” per l’escassetat de matèries primeres i de components, la manca de treballadors qualificats, els procediments per obtenir l’aval dels reguladors i a disrupcions de les cadenes de subministrament.

Des de Brussel·les apunten al bloqueig d’exportacions d’alguns països com els EUA com a causant dels problemes amb el subministrament de components. D’altra banda, la CE assegura que les farmacèutiques ja estan treballant per escalar la producció: “Hi ha moltes col·laboracions en curs”. Hi ha uns 300 acords privats per produir vacunes contra la covid-19 i més de 200 inclouen “transferència de tecnologia”, afirmen les mateixes fonts. Posen com a exemple la col·laboració entre Pfizer i Sanofi o entre AstraZeneca i el Serum Institute of India. En canvi, la CE qüestiona que les patents siguin “un obstacle per garantir l’accés igualitari a les vacunes” i considera que per augmentar la capacitat de producció cal “molt més que l’accés a les patents”.

Apunta a alternatives
De totes maneres, en cas les patents es puguin convertir en un problema més endavant, Brussel·les diu que tampoc veu amb bons ulls l’aixecament de patents que proposen l’Índia i Sudàfrica: “Ja hi ha instruments per reaccionar a aquesta situació: les llicències obligatòries”. Les llicències obligatòries és un mecanisme regulat per l’Organització Mundial del Comerç que permet a un govern concedir una llicència sense el permís del titular de la patent sota una sèrie de condicions.

A més, la CE avisa que la suspensió dels drets de propietat intel·lectual, ja sigui amb l’aixecament o amb les llicències obligatòries, no implica una transferència de tecnologia i coneixement per fabricar les vacunes, que veuen “essencial”. “Que et donin una recepta en un restaurant no vol dir que sàpigues cuinar el plat”, diuen a Brussel·les. Així, defensen que la cooperació de les farmacèutiques és necessària”, si bé admeten que l’alternativa seria que els governs les obliguin a compartir la tecnologia com si fos una “expropiació”.

Negociacions?
Fonts comunitàries avisen que una negociació sobre l’aixecament de patents podria trigar “anys” perquè requereix el consens de tots els estats membres de l’Organització Mundial del Comerç. Per ara, remarquen que només hi ha converses informals. Si es fes el pas, els estats de la UE haurien d’arribar a un acord per majoria qualificada sobre el mandat que donen a la Comissió Europea en la negociació. Brussel·les té competències exclusives en aquest àmbit i, per tant, votaria en nom dels 27 estats. Fonts comunitàries asseguren que l’executiu sempre intenta buscar el consens de totes les capitals en aquest tipus de converses.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483