La Comissió Europea vol crear una autoritat europea per combatre el blanqueig de capitals. La proposta de presentada aquest dimarts planteja la creació de la nova autoritat el 2024 i que comenci plenament la seva activitat el 2026. Segons l’executiu comunitari, la nova autoritat contra el blanqueig de capitals coordinarà els organismes dels estatals en aquesta matèria per “garantir que el sector privat aplica correctament les normes de la Unió Europea”. “També els donarà suport per millorar la capacitat analítica sobre operacions il·lícites i per fer de la intel·ligència financera un recurs clau”, diu el document. D’altra banda, Brussel·les apunta a les criptomonedes i vol que s’hi hagin de prevenir i controlar operacions sospitoses. La proposta de Brussel·les planteja que la nova autoritat tingui uns 250 treballadors, dels quals 100 s’encarregaran directament de la supervisió. També proposa crear equips de supervisió en què hi hagi supervisors dels estats.
Els ministres de Finances dels 27 ja van acordar a finals de l’any passat que calia crear un organisme comunitari per combatre el blanqueig de capitals. L’acord va arribar uns mesos després que la Comissió Europea presentés un pla per reforçar la lluita contra el blanqueig de capitals i que una investigació periodística apuntes que grans bancs europeus, com Deutsche Bank o ING, havien permès el blanqueig de capitals. Després de la revelació, Espanya, França, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos i Letònia van reclamar en una declaració conjunta la creació d’una autoritat comunitària per combatre el blanqueig de capitals al bloc comunitari.
Finalment, la proposta de la Comissió Europea planteja limitar a 10.000 euros els pagaments que es poden fer en efectiu. “Limitar els grans pagaments en efectiu fa més difícil per als criminals blanquejar diners”, argumenta l’executiu comunitari. A Espanya el límit es troba en 1.000 euros. Amb tot, Brussel·les contempla excepcions a aquest límit. Segons apuntes fonts comunitàries, la regulació planteja que es pugui superar aquest límit en cas de transaccions entre dos individus.