Dimecres, 22 de gener del 2025

Brussel·les presenta la proposta perquè les multinacionals paguin un 15% d’impostos a la UE i complir l’acord de l’OCDE

La CE posa el focus en les empreses fantasma i vol deixar-les sense beneficis fiscals

|

La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres les normes per aplicar l’impost mínim del 15% a les multinacionals, acordat en el marc de l’OCDE, a la Unió Europea. L’executiu comunitari proposa una directiva en què la taxa impositiva es calculi dividint els impostos pagats per una societat en una jurisdicció entre els seus ingressos en aquell territori. En cas que estigui per sota del 15%, les companyies hauran de pagar un impost addicional que elevi la taxa fins al 15%. En matèria de fiscalitat, Brussel·les també ha presentat una altra proposa de directiva que posa el focus en les empreses fantasma. L’executiu comunitari apunta a criteris per identificar-les i vol deixar-les sense beneficis fiscals.

Per complir l’acord de l’OCDE, la Comissió Europea planteja un impost addicional anomenat “regla d’inclusió d’ingressos”, que s’aplicaria independentment de si l’empresa subsidiària està ubicada en un país que doni o no suport a l’acord internacional per gravar amb un impost mínim les multinacionals amb ingressos superiors als 750 milions d’euros. També, la proposta de l’executiu comunitari deixa fora d’aquesta norma entitats governamentals, les ONG, organitzacions internacionals i fons de pensions o d’inversió que són matrius d’un grup multinacional.

Pel que fa a la proposta de directiva de les societats fantasma, Brussel·les planteja identificar-les a través de tres criteris: si els seus ingressos són principalment passius, si la majoria de les transaccions són transfrontereres i si la direcció i l’administració estan externalitzades. En cas que la resposta sigui positiva en els tres casos, la companyia haurà d’informar anualment sobre la seva declaració d’impostos. En cas que sigui considerada una empresa fantasma, Brussel·les proposa tallar els beneficis fiscals a la companyia i que els estats puguin denegar-li el certificat de residència o que el document especifiqui que es tracta d’una empresa fantasma.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483