La Comissió Europea ha fet aquest dimecres el primer pas legal per poder confiscar els béns a oligarques russos que violin les sancions imposades per la invasió d’Ucraïna. L’executiu comunitari ha presentat dues propostes legislatives que poden portar a la incautació. D’una banda, proposa incloure la violació de les sancions en la llista de delictes europeus “greus”, cosa que l’equipara a crims com el terrorisme, el tràfic de persones o el crim organitzat, pels quals es permet la confiscació. D’altra banda, Brussel·les aposta per actualitzar les normes per confiscar actius. La idea és facilitar el rastreig dels béns i “expandir les possibilitats” per incautar-los, tot incloent la violació de les sancions entre les opcions per fer-ho.
La proposta de la Comissió Europea té l’objectiu de poder “rastrejar i identificar ràpidament” els actius per evitar que els oligarques russos “evitin la congelació de les seves propietats”. Per incloure la violació de les sancions en la llista de crims europeus, l’executiu comunitari argumenta que suposa un “crim greu” perquè “perpetua amenaces a la pau i seguretat internacional” i té “una naturalesa transfronterera”, cosa que “requereix d’una resposta uniforme” entre els països del club comunitari.
El procés per ampliar la llista de crims europeus no és senzill: necessita el vistiplau de l’Eurocambra i la unanimitat entre els estats. Segons dades de la Comissió Europea, s’han congelat uns 10.000 milions d’euros de persones i entitats sancionades per la guerra d’Ucraïna. En cas que tiri endavant la possibilitat de confiscar els actius a russos que esquivin les sancions, l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha demanat als estats que els posin en un “fons comú” per “donar de nou els diners a les víctimes” de la guerra d’Ucraïna.