Dimarts, 05 de novembre del 2024

Brussel·les espera l’informe dels reguladors sobre l’actual sistema elèctric per debatre una eventual reforma

I mentre que s'espera l'informe els consumidors van pagant

|

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts que espera que l’Agència per la Cooperació dels Reguladors Energètics (ACER) presenti el mes d’abril un informe d’avaluació de l’actual sistema elèctric de la UE per decidir sobre una eventual reforma del mercat que pugui implicar desvincular el preu de l’electricitat i el gas. Aquesta és una de les peticions que Espanya havia fet a la CE amb l’objectiu de mitigar l’impacte de l’augment dels preus en l’energia, i que s’ha revifat amb l’esclat de la guerra d’Ucraïna. L’eurocomissària d’Energia, Kadri Simson, ha detallat que esperen que l’ACER presenti un model de mercat que “incentivi les renovables” i que “disminueixi la volatilitat dels preus”.

Tal com ha anunciat l’eurocomissària d’Energia, s’espera que la Comissió Europea presenti una proposta amb relació a l’eventual reforma del mercat elèctric de cara al mes de maig. “Protegir els consumidors és una prioritat”, ha expressat Simson.

D’altra banda, Kadri Simson també ha confirmat que es preveu que l’executiu comunitari posi sobre la taula a finals del mes de març un paquet de mesures d’emergència per tal de frenar l’impacte dels preus del gas en els preus de l’energia.

La setmana passada la Comissió Europea ja va anunciar una proposta de pla d’acció, conegut com a RepowerEU, per tal de fer front a l’augment dels preus de l’energia i reduir la dependència del gas rus. A banda d’una eventual reforma del sistema elèctric, el programa busca invertir “massivament” en les energies renovables, diversificar les fonts de subministrament de la UE, i millorar l’eficiència energètica dins el territori.

Sobre una possible interrupció en el subministrament de gas rus, l’eurocomissària ha assegurat que la CE ja fa mesos que treballa amb altres socis com Qatar o els EUA, i ha afirmat estar en contacte amb relació a aquest tema amb alguns representants dels governs d’Egipte i d’Israel. “Tots ells poden produir importants volums de gas liquat natural, i això implica coordinar-nos a nivell comunitari per tal de poder aprofitar aquesta ajuda en cas de pertorbacions”, ha expressat Simson.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483