Dimecres, 22 de gener del 2025

Brussel·les eleva al 6,2% el creixement del PIB espanyol per aquest any i preveu un impuls del 6,3% el 2022

Per contra, l'OCDE preveu que Espanya no recuperi l'ocupació prèvia a la pandèmia abans del 2023

|

La Comissió Europea preveu que l’economia espanyola creixi un 6,2% aquest any, tres dècimes més del que pronosticava a la primavera. Les previsions econòmiques de Brussel·les apunten també a un creixement del 6,3% el 2022, mig punt menys que en l’última projecció. Amb aquestes dades, i després del sotrac del 10,8% del PIB el 2020, Espanya se situa com la gran economia europea que més creixerà els propers dos anys, lluny de la mitjana a la Unió Europea, que serà del 4,8% el 2021 i el 4,5% el 2022. De fet, només creixeran més que Espanya Irlanda, Romania i Hongria. La CE preveu que l’economia espanyola repunti un 2% el segon trimestre de l’any, un 31,% el tercer i un 2,7% el quart, després de la caiguda del 0,4% entre gener i març. Segons l’informe de la Comissió Europea, els bons pronòstics per a l’economia espanyola es basen en “la millora de la situació sanitària i el progrés ràpid de la campanya de vacunació i l’aixecament gradual de les restriccions”.

Pel que fa al mercat laboral, Brussel·les considera que el ritme de creació de feina i la sortida de treballadors dels ERTO “s’ha accelerat significativament des de la fi de l’estat d’alarma, el 9 de maig”. Aquesta situació, juntament amb la millora progressiva de la confiança empresarial i dels consumidors, fa que la Comissió Europea consideri que la recuperació s’està consolidant i seguirà en els propers trimestres.

ATUR I ERTO
En contrast amb l’optimisme en la recuperació econòmica pronosticat per l’UE, l’OCDE preveu que Espanya no recuperi l’ocupació prèvia a la pandèmia abans del 2023. Les projeccions de l’organisme publicades aquest dimecres apunten que l’atur es mantindrà sis punts percentuals per sobre de la taxa prèvia a la covid-19 a finals del 2022. A nivell de l’OCDE també es preveu que l’atur sigui quatre punts percentuals superior al nivell previ a la covid-19 a finals de l’any que ve. L’estudi constata que els treballadors de grups vulnerables estan patint més la crisi, així com els joves. La taxa d’atur juvenil a Espanya és més de tres cops superior a la de la mitjana de l’OCDE.

Pel que fa als ERTO, l’informe apunta que han ajudat a conservar llocs de feina, però alerta que el fet que les empreses s’hagin de comprometre a no acomiadar en els sis mesos posteriors pot estar mantenint treballadors “atrapats en feines inviables”. Finalment, l’OCDE reclama invertir en serveis públics d’ocupació i polítiques d’activació perquè és “essencial per reconstruir un mercat de treball inclusiu”. Segons l’informe, les inversions addicionals en aquestes qüestions són “essencials”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483