Dijous, 12 de desembre del 2024

Brussel·les demana als estats molt endeutats un pressupost amb una reducció “gradual” del dèficit el 2023

La CE avaluarà durant la primavera si mantenir la recomanació de tornar a aplicar les regles fiscals el 2023

|

La Comissió Europea demana als estats amb un elevat deute públic elaborar pressupostos per al 2023 amb una reducció “gradual” del dèficit. La recomanació que l’executiu europeu ha publicat apunta a que els països molt endeutats evitin una “posició fiscal restrictiva” i que impulsin inversions “d’alta qualitat” per “promoure” el creixement sostenible. La guia fiscal de Brussel·les evita així tornar a les regles fiscals estrictes, especialment ara amb la incertesa sumada pel conflicte a Ucraïna, i apunta que no s’obriran nous procediments per dèficit excessiu aquesta primavera. De la mateixa manera, la Comissió Europea avaluarà també aquesta primavera si mantenir la recomanació de tornar a aplicar les regles fiscals el 2023.

Les regles fiscals estan suspeses des del març del 2020 per permetre als estats gastar més per fer front a la pandèmia. Els objectius de dèficit i deute s’han mantingut suspesos també el 2021 i el 2022, però Brussel·les apostava fins ara per tornar a aplicar-los l’any que ve. Amb tot, la incertesa econòmica generada pel conflicte a Ucraïna podria fer que l’executiu comunitari canviés d’opinió. Brussel·les prendrà la decisió en funció de les previsions econòmiques de primavera. Tot això es produeix, a més, en ple debat sobre la reforma de les regles fiscals.

De fet, “l’elevada incertesa” derivada del conflicte a Ucraïna fa que l’executiu comunitari obri la porta a “ajustar” la recomanació fiscal als estats per a l’any que ve. “La política fiscal ha d’estar preparada per reaccionar ràpidament a les circumstàncies canviants”, diu la comunicació.

En l’informe, Brussel·les assumeix que la invasió russa d’Ucraïna tindrà un impacte negatiu en la previsió de creixement del PIB. Concretament, creu que pot fer augmentar encara més una inflació que ja es trobava en xifres rècord abans del conflicte. També pot fer escalar més el preu de l’energia i fer que s’allarguin en el temps dels colls d’ampolla en la cadena de subministrament.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483