Dijous, 12 de desembre del 2024

Brussel·les defensa que la seva contraproposta a l’aixecament de les patents dona “més certeses legals”

La CE espera presentar el pla a l'OMC "aviat", però continua sense concretar quan

|

La Comissió Europea ha defensat que la seva contraproposta a l’aixecament de les patents busca “reforçar les flexibilitats” de la normativa existent i “donar més certeses legals” per a la transferència de llicències. La subdirectora general de Comerç de l’executiu europeu, Maria Martin-Prat, ha reiterat que presentaran “aviat” el pla a l’Organització Mundial del Comerç, però ha evitat concretar una data. Amb la proposta sobre l’ús de “llicències obligatòries” esperen “desbloquejar” les negociacions internacionals sobre la propietat intel·lectual de les vacunes i com afecta el seu desigual accés.

Mentre els Estats Units, l’Índia i Sud-àfrica aposten per suspendre temporalment les patents dels vaccins contra la covid-19, Brussel·les demana utilitzar els mecanismes existents a l’OMC per facilitar que altres productors puguin fabricar els antídots, les anomenades “llicències obligatòries”. És una opció que permet a un govern concedir una llicència sense el permís del titular de la patent sota una sèrie de condicions.

En una compareixença a l’Eurocambra, Maria Martin-Prat ha admès que els països pobres i en vies de desenvolupament es queixen que és una via “molt complexa” i amb “poques certeses legals”. Per això, la CE reivindica que la seva proposta intenta superar aquests obstacles, per exemple, demanant que es clarifiqui que les llicències es poden utilitzar de forma “urgent” tant per consum domèstic com per exportar vacunes.

Tanmateix, per a Maria Martin-Prat el principal obstacle no són les patents, sinó que “alguns països” limiten l’exportació dels components de les vacunes. Des de Brussel·les recriminen a Washington que restringeixi les exportacions i, alhora, doni suport a l’aixecament de patents.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483