La Comissió Europea calcula que l’economia de l’eurozona caurà al voltant del 7,5% del PIB per la covid-19. En una intervenció per videoconferència a la comissió d’Economia de l’Eurocambra, l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha assegurat que la pandèmia causarà una “forta contracció” que serà “pitjor” que durant la crisi financera. Segons ha dit Gentiloni, la Comissió Europea presentarà les seves previsions econòmiques de primavera el 7 de maig amb unes xifres que estan en la línia de les previsions del Fons Monetari Internacional, que preveu una caiguda del PIB del 7,5% a l’eurozona. En la seva intervenció, l’eurocomissari ha dit que es tracta d’una “crisi sense precedents” per la seva “potència disruptiva”.
En una compareixença per videoconferència juntament amb el vicepresident econòmic, Vladis Dombrovskis, Gentiloni ha dit que la pandèmia ha canviat “de manera radical” la previsió, que ha subratllat que ja era “dèbil” abans del coronavirus. “Una recessió profunda és inevitable”, ha subratllat l’eurocomissari. “Necessitem accions sense precedents per preservar la cohesió de la nostra economia. És crucial treballar en els sectors més afectats”, ha assenyalat Gentiloni, que ha destacat el “sentit d’urgència” que representa la crisi per la covid-19.
En la seva intervenció per videoconferència a l’Eurocambra, tant Gentiloni com Dombrovskis han afirmat que el pla econòmic per pal·liar els efectes de la pandèmia ha d’evitar la fragmentació i les diferències entre els estats membres de l’eurozona. El vicepresident i l’eurocomissari també han anunciat que aquest dimarts presentaran normes que permetran a la banca expandir el crèdit a llars i empreses.
El pla per a la recuperació
Tal com li va encomanar el Consell Europeu, la Comissió Europea està dissenyant el Pla Europeu de Reconstrucció i el pressupost plurianual europeu. La intenció de l’executiu europeu és arribar a mobilitzar un bilió i mig d’euros, però ni Gentiloni ni Dombrovskis han volgut donar detalls de la proposta sobre la qual estan treballant.
El vicepresident i l’eurocomissari no han detallat ni la dimensió del pla ni quants diners es vehicularan a través de préstecs ni quants a través d’ajudes no reemborsables. Dombrovskis sí ha remarcat que hi ha un cert consens sobre l’emissió de bons de recuperació, que ha subratllat que no suposa la mutualització del deute ja existent, i que s’ha encomanat a la Comissió que treballi en aquesta idea.