Dijous, 12 de desembre del 2024

Brussel·les avala donar “ajudes directes als consumidors” per afrontar la factura de la llum

La CE assessorarà els governs per "dissenyar" les mesures de suport davant l'augment de preus

|

Brussel·les avala donar “ajudes directes als consumidors” en l’actual crisi de preus de l’electricitat. L’eurocomissària d’Energia, Kadri Simson, ha assegurat aquest dimecres que la legislació de la Unió Europea ho permet. Ara bé, des de la Comissió Europea volen supervisar les mesures i participar en el seu “disseny”. “La CE pot ajudar els estats membre a triar entre les opcions disponibles en línia amb la legislació europea i els objectius climàtics”, ha afirmat després d’una reunió dels ministres d’Energia de la UE, que han expressat la seva preocupació per les fluctuacions del mercat energètic.

Tot i això, Simson no ha concretat quin tipus de recomanació farà als governs que, com l’espanyol, estudien com mitigar l’impacte social de l’alt preu de la llum. Des de Brussel·les també han recordat que els estats poden abaixar impostos per reduir la factura de la llum, així com aplicar mesures “dirigides a col·lectius vulnerables”. El govern de Pedro Sánchez ha demanat aquesta setmana a la Comissió Europea que sigui “flexible” a l’hora de valorar les mesures que puguin adoptar.

Sense resposta a Espanya
Simson no s’ha pronunciat sobre la proposta espanyola per crear una “plataforma europea per comprar gas natural” de forma conjunta. Una idea, plantejada per la vicepresidenta i responsable d’Economia, Nadia Calviño, i la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que intenta replicar el sistema de compra centralitzada de vacunes des de Brussel·les.

Per ara, l’executiu europeu no ha entrat a valorar si seria una solució desitjable o viable, però ha rebatut una altra de les propostes espanyoles: la reforma del mercat majorista. “Els combustibles fòssils marquen el preu i estan darrere del sobtat augment del cost de l’electricitat”, es queixaven Calviño i Ribera a la CE aquesta setmana. L’eurocomissària d’Energia no hi està d’acord i nega que “el disseny del mercat hagi contribuït a l’increment de preus”. “Altres models haurien generat uns preus similars”, ha defensat.

Prometen més implicació
Segons Simson, la Comissió Europea ha estat en contacte amb les capitals durant l’estiu per abordar l’augment de preus, però l’eurocomissària s’ha compromès a implicar-se de forma més “estructurada” a partir d’ara en la gestió d’aquest tipus de crisis. Amb tot, a mitjà termini Brussel·les aposta per fomentar les renovables i l’eficiència energètica per abaratir la factura de la llum.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483