El passat 14 de març es van presentar a Bristol els dissenys guanyadors dels nous bitllets de la moneda local, el Bristol Pound (£B). El procés d’elecció de la nova imatge de la moneda es va fer entre les més de 300 propostes inicials, de les quals 70 van seleccionades per ser mostrades en una exposició pública on la població podia triar les seves preferències. Més de 2000 persones van votar en línia i presencialment als punts de votació habilitats. Finalment el jurat, integrat entre d’altres per l’integrant del grup Massive Attack Grant Marshall o l’activista dels drets civils Paul Stephenson, va triar els vuit dissenys guanyadors que passaran a ser la nova imatge de la Bristol Pound a partir de finals d’aquest any.
Qui són les guanyadores d’aquesta edició?
Els dissenys guanyadors d’aquest procés participatiu per triar la nova imatge del Bristol Pound son els presentats per l’artista espanyola i afincada a Bristol, Marta Zubieta. La resta de guanyadores són Stella Homes (que té 13 anys), Elaine Greig, Kiwani Dolean, Kes Robinson, Radley Cook, Emma Burleigh i Mary Collet amb un conjunt de dissenys que tracten temàtiques que van des de l’art i la cultura passant pel patrimoni marítim, la protesta i la revolta fins la vida salvatge i la natura.
Una iniciativa social i comunitària
El Bristol Pound va ser implementada com una moneda comunitària l’any 2012 a la ciutat britànica de Bristol per iniciativa de la Bristol Pound Community Interest Company i l’entitat financera Bristol Credit Union. La moneda està vinculada a altres projectes de distribució d’aliments i d’energia renovable fet que fa de la mateixa una moneda social que vol afavorir la creació d’una economia circular mantenint la riquesa generada a l’àrea d’influència dins de la mateixa.
L’impacte del Bristol Pound
La ciutat de Bristol té una població de 454.200 habitants, incloent les àrees properes, mitjançant la iniciativa “Farm Link”, prop d’un milió de persones poden emprar el Bristol Pound.
En el moment de llançament de la moneda, l’any 2012, més de 350 comerços locals van sumar-se a la iniciativa, posant-se en circulació unes £100.000. A l’agost de l’any 2013 més de 600 comerços locals acceptaven la moneda i més de £260.000 s’havien convertit al Bristol Pound. Actualment son més de 860 els comerços que participen a la iniciativa, a la vegada que existeixen 1200 comptes electrònics que no generen ingressos, ja que no es cobren interessos per utilitzar el sistema.
Com funciona aquesta moneda local?
La moneda opera amb un sistema electrònic (utilitzant Cyclos en una plataforma CC2 ITC) i de paper amb bitllets de 1, 5, 10 i 20, mentre que el format electrònic online funciona mitjançant missatges de text TXT2PAY.
La conversió del Bristol Pound amb Lliures esterlines £ és d’un a un i es poden obtenir en els vuit punts d’intercanvi existents a la ciutat, així com a les oficines del Bristol Credit Union. Les persones que volen emprar el £B han d’obrir un compte al BCU en aquesta moneda, així podran convertir les £ en £B. El sistema de TXT2PAY funciona mitjançant comptes online de Bristol Pound, permeten a les usuàries fer pagaments mitjançant missatges de text (sms).
Un pas en la implementació de les Transitions Towns
Les monedes locals com el Bristol Pound, el Brixton Pound, el Totnes Pound, el Chiemgauer alemany o el BerkShares nord-americà, són iniciatives que permeten avançar en la implementació de les Transition Towns, les ciutats en transició que volen disminuir la seva dependència del petroli i les energies provinents dels combustibles fòssils. Per aquest motiu es vol fomentar l’autosuficiència amb el consum de productes de proximitat i la potenciació del comerç local, per afavorir, tal i com apunten les teories del peak oil, noves formes d’organització social que permetin viure de forma més sostenible davant de l’esgotament dels recursos energètics procedents dels combustibles fòssils.