Dimecres, 22 de gener del 2025

Bosch, sobre la planta de Lliçà: “No hem arribat a cap acord, seguirem negociant fins el 30 de juny”

La multinacional alemanya tanca el 2021 amb un increment de facturació de prop del 10% a l'estat espanyol

|

Bosch preveu esgotar els terminis per pactar la venda de la planta de Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental). Després que l’UGT fes públic que la multinacional alemanya negocia amb Barat Alte la reindustrialitzcaió de la fàbrica, aquest dijous el president de Bosch a Espanya, Javier González Pareja, ha remarcat que de moment “no s’ha arribat a cap acord”. En el marc de la presentació de resultats de la companyia, González Pareja ha dit que la “negociació segueix” i ha afirmat que seguiran negociant “fins el 30 de juny”. Pel que fa a les xifres de Bosch durant el 2021 a l’estat espanyol, el grup va assolir una facturació de 2.400 MEUR, amb un creixement del 9,9% que recupera la caiguda de l’any anterior.

Els responsables de Robert Bosch a Espanya i Portugal han declinat detallar en quin punt està la negociació per vendre les instal·lacions de Lliçà. González Pareja ha evitat confirmar o desmentir els detalls revelats aquest dimecres pel sindicat UGT, que assegurava que s’està negociant la venda amb Barat Alte. Segons el comitè d’empresa -que ha avalat el projecte-, la proposta és reconvertir les instal·lacions a partir del setembre per fabricar components de cabines de lavabo per a trens, amb una inversió d’entre 5 i 6 MEUR i la previsió de donar feina a 60 treballadors.

A preguntes de la premsa, González Pareja s’ha limitat a afirmar que “la negociació segueix” i ha recalcat que ara per ara no hi ha cap acord ferm. La previsió de la companyia és arribar al final del termini de negociacions que es va pactar amb els sindicats i l’administració pública, el qual acaba a finals del mes que ve.

En relació al futur de Bosch a Catalunya després del tancament de la fàbrica de Lliçà i la recent clausura de la planta de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), González Pareja ha defensat l’aposta pel territori català. Ha assegurat que Bosch vol ampliar la plantilla d’enginyers que treballen al centre de desenvolupament de programari ubicat al districte 22@ de Barcelona. Actualment hi ha 30 desenvolupadors i la previsió és contractar-ne més, tot i que no ha entrat en detalls.

Recuperació post pandèmia
González Pareja ha fet aquestes declaracions durant la presentació de resultats d’aquest dijous a Madrid. Segons les dades exposades, el grup Robert Bosch va tancar el 2021 amb unes vendes estatals netes de 2.400 MEUR, fet que suposa un creixement del 9,9% i retorna la companyia als nivells de facturació d’abans de la pandèmia. “Podem estar orgullosos”, ha asseverat, tot destacant que les inversions del darrer any van arribar als 55 MEUR. En el cas de les vendes a tercers, van ser de 2.280 MEUR, un 3% més que el 2020.

Pel que fa a les diferents àrees de negoci, la firma ha recordat que mai dona detalls desgranats de la facturació però ha garantit que ha recuperat uns nivells “similars” als del 2020 a tot el segment de ‘Mobility Solutions’. En aquest sentit, l’auge dels vehicles elèctrics i dels sistemes d’assistència a la conducció an compensat la caiguda de la fabricació de vehicles dièsel i gasolina. També van anar a més la distribució de components per a bicicletes elèctriques.

En l’àmbit dels electrodomèstics, dins l’àrea ‘Consumer Goods’ la facturació va créixer en dues xifres, mentre que les vendes elèctriques van arribar a “les vendes més altes de la història”. També van créixer en dos dígits, tot i que sense recuperar les pèrdues de la covid, les vendes de l’àrea relacionada amb la tecnologia industrial, ‘Energy and Building Technologies’.

Evolució cap a l’energia verda
Els responsables de la firma a l’estat espanyol han defensat l’aposta per reduir les emissions contaminants i evolucionar cap a l’ús d’energia verda. Més enllà dels avenços en sostenibilitat fets en el si de l’activitat de la companyia, Bosch ha instat l’estat espanyol a promoure la transició cap a energies no contaminants. En aquest sentit, ha reclamat rebaixes fiscals per incentivar la renovació del parc de vehicles de manera que s’estengui la compra d’automòbils elèctrics.

En el marc de la transició energètica, la multinacional ha recordat la seva aposta per endinsar-se en la fabricació de components per a l’electròlisi d’hidrogen. Tal com va anunciar a principis de mes, la previsió és invertir en aquest sector un total de 500 MEUR fins el 2030. La meitat d’aquesta inversió serà des d’ara i fins el 2025, i estarà centrada en la fabricació de piles per a vehicles pesants. La producció es focalitzarà a dues fàbriques d’Alemanya.

D’altra banda, pel que fa a l’impacte que la guerra d’Ucraïna està tenint en l’activitat de Bosch, els responsables de la firma a l’estat espanyol han donat “per suposat” un impacte econòmic negatiu. González Pareja ha recordat que Bosch té una plantilla de 400 persones a Ucraïna i de 4.000 a Rússia, amb un volum de facturació de 1.300 MEUR. Ha evitat vaticinar quina serà la caiguda econòmica i ha avisat que “caldrà tenir en compte l’efecte de la guerra a diverses parts del món”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483