Dimarts, 05 de novembre del 2024

Barrios veu Pimec “acomplexada” i “antiquada” i exigirà més representativitat: “L’objectiu no és fer de gestoria”

Cañete: "Ningú ens podrà titllar de fer seguidisme a cap dels partits"

|

Doble entrevista de l’ACN als dos candidats a presidir la PIMEC, Antoni Cañete (Activisme Empresarial) i Pere Barrios (Eine Pimec)

PERE BARRIOS (Eines Pimec)
El candidat d’Eines Pimec (ANC) a la presidència de Pimec, Pere Barrios, assegura que veu la patronal “acomplexada” i critica que accepti ” un paper secundari” en la defensa de les empreses respecte a Foment. Barrios diu que Pimec “no és conscient del poder que té” i a vegades té “mandra” dels canvis. “El principal objectiu no és fer cursets ni fer de gestoria ni tràmits administratius”, continua Barrios, que creu que cal centrar-se en donar “resposta immediata a l’associat” amb experts fiscals o laborals i oferir una veu forta davant l’administració. El candidat lamenta que parteix d’una “situació d’inferioritat” respecte la llista continuista d’Antoni Cañete pel poc temps per preparar les eleccions.

Si guanya les eleccions del pròxim 23 de febrer, Pere Barrios explica que vol que la veu de Pimec tingui “la força” per parlar com a “única patronal” en nom dels petits i mitjans empresaris; que “ningú vagi a preguntar a ningú més” i que l’opinió de Pimec sigui “suficient” i “prou representativa”. Barrios defensa “lluitar des del primer dia” per renegociar el pes que té la patronal respecte a Foment, definint quants empresaris representen, quina força de treball i quina economia. “No podem partir de la base que som els petits i que hi ha una altra gran patronal allà. Si divideixes, l’administració, quan la tens davant, ho té més fàcil”, afegeix el candidat d’Eines Pimec, que insisteix que en aquest escenari Pimec queda com una “cosa residual”.

Barrios considera que Pimec representa el 99,8% de les pimes catalanes i es mostra en contra de l’acord de representació equitativa assolit amb Foment fa dos anys, que voldrà renegociar. Segons el candidat, que fins fa un any i mig formava part de la junta directiva de l’actual direcció de Pimec, aleshores ja no es va sentir “còmode” amb aquest pacte perquè el 51% de representació no era “suficient” ni tenia la sensació que “s’hagués de celebrar res”.

El candidat deixa clar que no té problemes amb les altres patronals, tot i que afirma que les 800 grans empreses de Catalunya no necessiten “ningú” que les representi, en referència a Foment. “Ja truquen directament al Ministeri, a Europa, on calgui”, diu. El cap de llista d’Eines de País també opina que les patronals catalanes actuals són “antiquades” i “anacròniques” i segueixen “amb els mateixos esquemes” que fa dècades. “La mateixa olor de sempre”, resumeix Barrios, que assegura que la “prova” d’això és que Pimec “mai ha tingut eleccions”.

Barrios atribueix el que ell considera com la poca ambició de Pimec a nivell de representació a la “manca de consciència” i a la “mandra” de l’actual direcció de la patronal. “Després de 20 anys i escaig, l’estructura es va acomodant, anquilosant i no vol canvis”, subratlla.

Rebuig a les crítiques

Barrios, d’altra banda, rebutja les acusacions de l’actual direcció, que apunta que vol “instrumentalitzar” políticament la patronal. En aquesta línia, recorda les declaracions del president sortint, Josep González, que en declaracions a l’ACN cridava a explorar un pacte ERC-PSC després de les eleccions de diumenge. “Això no és fer política?”, pregunta, i afegeix: “Instrumentalitzar és el que volem fer. La patronal és un instrument que treballa per als empresaris”, afirma.

De fet, el candidat acusa l’actual direcció de Pimec de fer política quan, per exemple, va “amagar” una enquesta feta fa uns cinc anys que determinava que més del 60% dels empresaris era independentista. “Des de la direcció d’aquell moment i la de sempre, no era un tema que es volgués posar sobre la taula”, es queixa.

Crític amb el procés electoral
Barrios lamenta que parteix en una “situació d’inferioritat bastant complicada” respecte el candidat continuista, Antoni Cañete, pel poc temps que ha tingut per preparar les eleccions i perquè, en el seu parer, tot s’ha preparat per afavorir la candidatura de l’actual secretari general.

“Vam demanar un ajornament perquè els terminis ens escanyaven molt i la resposta va ser que la junta electoral aplicava el reglament. Qui ha fet la junta? I el reglament?”, pregunta en referència a l’actual direcció, de qui creu que “com altres vegades” pensava que hi hauria una candidatura única.

Un altre element de desavantatge, segons exposa Barrios, és que hi ha gremis i associacions –amb una major ponderació en el vot respecte un particular- que ja van emetre el vot sense consultar als seus associats ni sense l’oportunitat que poguessin contrastar els programes electorals. Fa uns dies, Barrios va anunciar que no descartava interposar accions legals sobre com s’han conduit les eleccions.

La patronal AxF: el pla B?
En cas de victòria de Barrios, l’ANC podria trobar-se darrera de dues patronals: la mateixa Pimec i AxF, fundada a finals del 2019. Barrios explica que fins després del resultat de les eleccions no es plantejarà quin serà el futur de la patronal independentista, que en cas de victòria seva podria acostar-se a Pimec. Això sí, davant de les dificultats que al·lega que té per guanyar a Pimec, Barrios no descarta deixar definitivament la que durant anys va ser la seva organització empresarial. “Tenim un pla B”, promet Barrios, que insisteix que vol una “patronal forta, capacitada, que ajudi i representi, que sigui instrument real per defensar l’empresari davant l’administració”. “Si no ho podem fer aquí a PIMEC, no descarto res”, conclou.

ANTONI CAÑETE (Activisme empresarial)
L’actual secretari general de Pimec i candidat a la presidència, Antoni Cañete, veu “preocupant” la candidatura independentista d’Eines Pimec perquè creu que pot “pervertir” la patronal. Cañete diu que a les eleccions del 23 de febrer no s’enfronta a un altre projecte empresarial sinó “al representant d’un moviment que utilitza tota la seva estructura per entrar a l’entitat”. En una entrevista amb l’ACN, Cañete defensa que el seu projecte és “transversal, plural, i hi cap tothom”. “Ningú ens podrà titllar de fer seguidisme a cap dels partits”, afegeix. El líder d’Activisme Empresarial nega ser el candidat “continuista” i defensa l’acord amb Foment per la representativitat perquè permet a les pimes “mirar als ulls” a les grans empreses.

“No som de ningú, som del què representem”, assegura el candidat d’Activisme Empresarial, Antoni Cañete, que remarca que en qüestions com el règim sancionador als morosos s’ha hagut d’enfrontar tant a governs del PP com ho haurà de fer amb el PSOE i el seu soci de govern, Unides Podem, si la llei en tràmit al Congrés no prospera. “Que ens demostrin quan hem estat d’acord de forma continuada amb un govern, hi ha coincidències i discrepàncies, com ha de ser”, planteja.

Sobre el procés electoral que ha obert l’entitat per optar a la presidència, Cañete diu que respecta qui es vulgui presentar a les eleccions i oferir un programa alternatiu però avisa que les institucions “tenen un fi en si mateixa”. “El que no es pot és entrar a dirigir-les amb un fi diferent al fi social. En el moment que fem això, les pervertim”, assenyala l’actual secretari general de Pimec. Cañete nega que les eleccions s’hagin convocat amb precipitació perquè diu que el president en funcions de l’entitat, Josep González, ja va avisar que aquest seria el seu últim mandat i que possiblement no l’acabaria. “No és una qüestió sobtada, sinó anunciada”, comenta Cañete, que recorda que ell mateix ja es va postular al juliol passat. A més, assegura que Barrios, com a membre de la Junta Directiva, també estava al corrent que el president sortint podia deixar el càrrec abans d’esgotar el mandat.

Segons el secretari general de la patronal, que la convocatòria d’eleccions coincidís amb el tram final del mandat de González va portar al president a confirmar la seva sortida perquè el nou equip directiu de la patronal comencés al mateix temps que el futur Govern, amb el qui haurà de tractar. “És veritat que no s’havia planificat l’elecció però ja s’havia anunciat amb temps i forma que això podria passar”, justifica Cañete, que considera que les queixes de l’altre candidat, Pere Barrios, són “excuses de mal pagador” ja que “com en les oposicions les condicions són iguals per a tothom”. En aquest sentit, ho exemplifica amb el fet que fins i tot Barrios ha presentat els avals abans que ell.

Cañete rebutja l’etiqueta de candidat continuista i recorda que Barrios formava part de l’anterior junta. “Això és continuisme o no és continuisme? No és que sigui ningú no hagi estat a la junta anterior”, afegeix. A més, reivindica el nou model de governança impulsat per la patronal mentre el candidat de l’ANC, diu, defensa el model anterior. D’altra banda, l’actual secretari general també nega que s’hagi amagat cap enquesta entre els associats a la patronal que conclou que més d’un 60% és favorable a la independència, tal com sosté Barrios. “Un pot dir moltes vegades mentides però per dir-ho molt no ho fa veritat”, assevera.

D’altra banda, Cañete destaca el pes de la petita i mitjana empresa en el conjunt de l’economia, amb una aportació del 60% del PIB, més del 70% de l’ocupació i el 99,8% del total. Segons detalla, els eixos de la seva candidatura pivoten, entre d’altres, sobre un capitalisme més inclusiu i una lluita contra la morositat, un dels seus principals objectius.

‘Activisme Empresarial’ està format per 93 empresaris de diferents àmbits, sectors, territoris i amb un 40% de dones. “És una candidatura transversal, plural, on hi cap tothom. A la nostra candidatura no hi ha ningú pel que pensa, sinó pel que és”, garanteix Antoni Cañete, que reitera que Pimec ha de ser una entitat apartada del partidisme. Respecte els resultats de les eleccions de diumenge passat, Cañete reclama un govern el més aviat possible, “fort”, que prengui decisions “molt ràpid” i que tingui la “màxima sensibilitat econòmica i empresarial”.

González avala Cañete
En declaracions a l’ACN al principi d’aquesta setmana, el president sortint de Pimec, Josep González, admetia que l’entrada de l’ANC en la disputa per la presidència de l’entitat era una “possibilitat” i criticava que sigui una candidatura amb l'”estratègia política d’envair entitats”. Per González, Cañete és una “garantia que farà un programa apolític i dirigit a ajudar les pimes”. “És el que volen les empreses, no volen ingerències. I aquí estem davant una candidatura que l’únic que té són idees molt fonamentalistes i que no van en l’esperit empresarial”, sentencia el president en funcions de la patronal, que acusa l’ANC d’anar “amb aires de dominar-ho i controlar-ho tot”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483