ACN
La reforma d’11 edificis històrics del casc antic de l’Havana per convertir-los en habitatges socials i el desenvolupament de la proposta museogràfica de la Sala d’Arquitectura i Urbanisme del Palau Segundo Cabo, són dos dels projectes impulsats per l’Ajuntament de Barcelona a la capital cubana. De fet, les relacions entre les dues ciutats van iniciar-se l’any 1993 i, des d’aleshores, han iniciat diverses col·laboracions mútues. Així ho van explicar ahir responsables de l’Oficina de l’Historiador de l’Havana –encarregada de la gestió del casc antic- a la delegació d’empresaris catalans que viatgen acompanyats pels consellers Rull i Baiget en el marc de la missió comercial d’ACCIÓ i el Port de Barcelona. Després de finalitzar la missió a Panamà, els empresaris han arribat a Cuba amb l’objectiu d’incrementar les relacions comercials amb aquest país.
Segons ha relatat la directora de cooperació internacional de l’Oficina de l’Historiador, Neli Garcia, també hi ha en marxa altres projectes com ara el pla de reconversió urbanística de la badia de l’Havana. A més, Barcelona dóna suport a la programació que es fa al Centre Cultural Espai Barcelona-Havana, ubicat al carrer Barcelona, que va ser rehabilitat gràcies a la cooperació tècnica i material de l’Ajuntament de la capital catalana.
De fet, la xarxa d’intercanvi entre les dues ciutats s’ha creat, segons ha apuntat Garcia, per “compartir experiències i fer una transferència de coneixement” en diferents problemàtiques que afronten les ciutats com són l’accessibilitat, l’habitatge protegit, l’ús de l’espai públic o la recuperació del patrimoni.
Més d’un miler d’empreses catalanes van exportar a Cuba el 2015
Després de quatre dies a Panamà, els empresaris catalans van arribar ahir a Cuba, on mantindran més d’un centenar de reunions amb empreses locals. Tant ACCIÓ com el Port de Barcelona volen aprofitar el moment d’obertura i d’increment de les oportunitats de negoci i d’atracció d’inversions estrangeres que està vivint el país. De fet, el director de l’oficina d’Acció a l’Amèrica Central i el Carib, Antoni Pujol, ha explicat que l’any 2015 van exportar a Cuba un total de 1.032 empreses catalanes per valor de 295 MEUR, un 50% més que el 2014. Segons Pujol, es tracta d’un mercat que “seguirà creixent” i considera que “el context d’obertura que està vivint ara mateix l’illa generarà noves oportunitats”.
Pujol creu que els sectors que poden generar més oportunitats de negoci per a les empreses catalanes són el logístic i de construcció, així com el turístic, l’agroalimentari i la recuperació del patrimoni. El cap de l’oficina ha relatat que el govern cubà està posant en marxa una zona d’especial desenvolupament que “obrirà oportunitats a les empreses estrangeres que vulguin implantar-se a Cuba”.