Barcelona és una de les tres ciutats europees més populars per establir una startup, per darrera de Londres i Berlín, segons l’informe d’enguany de l’entitat Startups Heatmap Europe. La capital catalana es manté en aquesta posició per quart any consecutiu, segons el sondeig anual sobre la mobilitat dels fundadors d’aquest tipus d’empreses, en el període 2017-2020. L’enquesta revela que el 2020, més del 18% de les persones que van crear una startup van triar Barcelona com a localització. La ciutat compta amb més d’un 65% d’estrangers entre els emprenedors en aquest tipus d’empresa. A més, és el quart hub europeu amb una comunitat més internacional.
La capital catalana és també la segona ciutat entre els grans hubs tecnològics que aglutinen més de 500 milions d’euros d’inversió, que compta amb més emprenedors tecnològicament capacitats. Per exemple, més del 32% dels fundadors d’startups a Barcelona són experts en programació i codificació. La primera en aquest rànquing és la ciutat de Tel-Aviv.
En aquest sentit, segons els usuaris registrats a la plataforma professional de programadors stackoverflow.com, que dóna servei a més de 100 milions de persones mensualment, Barcelona seria el setè hub de desenvolupadors web més gran d’Europa. La ciutat compta amb una comunitat digital forta amb 77.000 professionals, dels quals el 26% són dones, segons Barcelona Digital Talent. Atreu en gran mesura talent estranger, ja què el 31% dels professionals digitals operant a la ciutat són de fora.
L’entitat Startup Heatmap Europe monitoritza i mapeja anualment els ecosistemes per a les startups a tot el món. Enguany, també ha realitzat un cas d’estudi específic sobre l’ecosistema empresarial d’aquest tipus d’empreses a Barcelona i el seu potencial i situació al continent europeu. Aquest estudi està realitzat a través de les enquestes i respostes de més d’un miler de persones fundadores d’startups i de la comunitat empresarial, i també a partir del seguiment i monitorització de les xarxes socials i de la traçabilitat de les informacions sobre inversions en aquest mercat.
L’estudi també destaca que Barcelona manté l’atracció com un dels ecosistemes d’startups més dinàmic a nivell global, i ressalta que hi tenen seu empreses internacionals de les anomenades ‘unicorn’ (amb un valor empresarial per sobre del bilió de dòlars). Aquestes són N26, Glovo i Letgo. De fet, la ciutat compta amb un ecosistema molt dinàmic, amb més de 1197 startups, segons dades de la MWCapital.
La ciutat catalana també destaca com l’ecosistema europeu d’startups amb més empreses ‘deep tech’, és a dir, amb més empreses startup que es dediquen a proveir solucions tecnològiques en l’àmbit científic o d’enginyeria. En concret, Barcelona compta amb un 13% d’startups ‘deep tech’. La segona ciutat a Europa seria Paris, amb un 9’3%, seguida de Berlin (9%), Amsterdam (7’5%) i Londres (7’5%).
El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha afirmat que “malgrat la situació mundial de l’economia, Barcelona continua apareixent de forma consistent en rànquings i classificacions com a ciutat per a les startups i el talent tecnològic”.