Dijous, 12 de desembre del 2024

Barcelona eleva els càlculs de pèrdua d’ingressos fins a 300MEUR a causa de la crisi

L'ajuntament acorda elaborar un informe d’optimització de l'estructura municipal i col·laborar amb el sector privat

|

El govern de Barcelona eleva els càlculs de dèficit per al 2020 i calcula per ara que ingressarà 300 milions d’euros menys dels previstos a causa de la crisi del coronavirus. Així ho ha anunciat el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, durant el debat al plenari. La previsió inicial de pèrdues d’ingressos que s’havia fet era de 200 milions però el govern ja havia avisat que seria superior. Davant del context de crisi, el ple ha aprovat una proposició del PP que demana elaborar un informe d’optimització de l’estructura municipal i col·laborar amb el sector privat per sortir de la crisi. Hi han donat suport els partits de govern (BComú i PSC), PP, JxCat i BCanvi mentre que ERC ha estat l’únic grup que ha votat en contra i Cs s’ha abstingut.

Concretament, el text aprovat -presentat pel PP i amb esmenes pactades amb el Govern- preveu que es faci en menys d’un mes l’informe per l’optimització de l’estructura de l’Ajuntament i la reducció o eliminació de partides no essencials incloses en el pressupost per a 2020. Un cop fet l’informe aquest s’haurà de presentar als grups municipals per al seu debat i per incorporar-ho a les modificacions pressupostàries.

D’altra banda, recull un segon punt que acorda “utilitzar la col·laboració publico-privada entre administracions públiques i el sector privat (entitats, empreses, etc.) per a la recerca, mobilització i destinació de fons i recursos pels programes municipals de promoció econòmica i atenció social que es duran a terme per a sortir de la situació de crisi causada per la covid-19”.

Suports
El regidor Jordi Martí (BComú) ha defensat el suport del govern a la proposició del PP limitant-se a la “literalitat” del text. “Sigui qui sigui qui la proposa el que descriu és el que hem definit en el Pacte per Barcelona”, ha apuntat, fent referència al fet que en la reunió de dimarts ja hi hagués agents de diferents sectors de la ciutat.

Des de JxCat, han mostrat el seu acord en què el govern presenti un informe en un mes per reestructurar partides, no per “retallar” res. Sobre la colaboració públic-privada, el grup ha defensat que ja existeixen eines, com Fira Barcelona, que demostren que això “suma i multiplica”. Barcelona pel Canvi també ha expressat el suport.

ERC es queda sola rebutjant el text
Esquerra, que ha rebutjat el text, ha apuntat que veu en la proposta “molt llop amagat rere pell de xai” i ha recordat que a la crisi del 2008 ja va haver-hi uns guanyadors, en relació a la banca, i uns perdedors. “Parlarem de tot però tenim una ideologia marcada: som progressistes”, ha dit el regidor Jordi Coronas.

De fet, Coronas ha criticat que es vulgui “retallar” l’ajuntament i ha advertit al govern de Barcelona de cara refer pressupostos i un pacte de ciutat que hauran de triar si arriben a acords “amb aquest discurs o el més progressista”.

El regidor Josep Bou (PP) ha defensat la proposició i davant les crítiques d’ERC ha assegurat que sector públic i privat “no són contraris” sinó “complementaris”. A més, ha argumentat que no hi ha res “més progressista” que donar feina a la gent.

Al seu torn, Cs s’ha abstingut perquè consideren que no és moment de “fer informes” ni “minvar” la capacitat de l’Ajuntament. Amb tot, la formació taronja està d’acord en no gastar en coses “supèrflues” i vol que es parli d’ordenances fiscals.

Rebuig a la revisió d’impostos
A diferència de la proposició del PP, la de Cs no ha prosperat. El grup ha plantejat al plenari que el govern municipal inclogui en la taula de negociació del Pacte per Barcelona “la revisió i modificació de les Ordenances Fiscals actualment en vigor”.

Els partits del govern (BComú i PSC) i ERC hi han votat en contra, el PP i Barcelona pel Canvi a favor i JxCat ha fet una abstenció.

El text presentat per Ciutadans recollia “analitzar i revisar els augments en l’IBI, que afecti a tots els ciutadans independentment de la seva situació; la implantació de la taxa de residus als habitatges, que no té en compte els hàbits de separació i està lligada directament al consum d’aigua que ha augmentat a partir de la situació de confinament; i la taxa de terrasses, que donada la situació de paràlisi és inassumible per al sector i posa en risc la viabilitat dels negocis i de milers de llocs de treball que en depenen”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483