Dijous, 12 de desembre del 2024

Barcelona destina 20,5 MEUR a la rehabilitació d’habitatges per reduir la demanda energètica i crear ocupació

El consistori calcula que les ajudes beneficiaran més de 6.500 pisos

|

El Consorci de l’Habitatge de Barcelona ha obert una convocatòria d’ajudes de rehabilitació amb una despesa total de 20,5 milions d’euros (MEUR). A més de millorar les condicions del parc residencial de la ciutat, la convocatòria vol millorar l’eficiència energètica dels edificis en un context d’emergència climàtica i crear llocs de treball davant l’impacte econòmic i social de la pandèmia del coronavirus.

L’Ajuntament de Barcelona calcula que els 20,5 MEUR i la inversió privada vinculada suposaran una injecció total de 82 MEUR, la creació de prop de 4.600 llocs de feina i la reducció en un 20% de la demanda energètica dels edificis. La suma de les diferents línies d’ajuts permetrà arribar a 6.573 pisos i més de 16.000 persones.

La convocatòria de rehabilitació té cinc modalitats d’ajudes. Una línia nova de subvencions és per a la millora de l’interior d’uns 750 pisos, amb ajudes de fins a 4.000 euros i una inversió total de 3 MEUR. També s’obre una línia per millorar elements comuns amb eficiència energètica, amb un total de 6,3 MEUR; 6,2 MEUR per a finques d’alta complexitat; 2,5 per captar i rehabilitar pisos per a la borsa de lloguer i 2,5 MEUR per a la regeneració urbana a Canyelles i al Sud-oest del Besòs.

La nova línia d’ajudes per a interior de pisos vol millorar-ne l’accessibilitat amb portes més àmplies o canviant banyeres per plats de dutxa; millorar els aïllaments acústics i energètics substituint finestres; reparar fusteries, humitats i paviments, i fer obres relacionades amb la ventilació i la renovació de l’aire, entre altres possibles arranjaments.

Sobre elements comuns i eficiència energètica, les ajudes permeten cobrir entre el 25% i el 50% del cost total de la rehabilitació dels anomenats espais comuns de la finca, com escales, vestíbuls, ascensors, cobertes, parets mitgeres, façanes, celoberts, patis, instal·lacions d’aigua, gas i llum, així com instal·lació d’energia solar, millorar l’accessibilitat i eliminar l’amiant. A diferència de les altres convocatòries, les ajudes estan condicionades a la reducció de la demanda energètica de l’edifici. Barcelona té un parc d’edificis amb una certificació energètica molt baixa (categoria E) i, malgrat que la normativa per a nova construcció inclou criteris per reduir la demanda i els consum d’energia, el consistori considera que s’han de rehabilitar els edificis amb l’objectiu d’aconseguir més autogeneració d’energia i més autoconsum compartit entre els veïns.

El programa per intervenir en edificis d’alta complexitat es va iniciar el 2018 a través del Pla de Barris per arribar a aquelles comunitats de propietaris que no accedien a les ajudes tradicionals i que consisteix en la cerca proactiva d’edificis en mal estat.

La captació i rehabilitació de pisos per a la borsa de lloguer assequible són ajudes de fins a 20.000 euros per millorar les condicions d’habitatges privats a canvi que la propietat els incorpori a la borsa de lloguer social de Barcelona a un preu inferior al del mercat.

La convocatòria del sud-oest del Besós s’emmarca en un programa de regeneració urbana a llarg termini finançada pel Pla de Barris. Preveu subvencions de fins al 85% per a les comunitats per reparar problemes estructurals dels edificis, principalment l’aluminosi, i ajudes individuals de fins el 100% del cost de les obres. El projecte de Canyelles consisteix en subvencions similars.

En un acte al Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona per presentar aquestes ajudes, la regidora d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, Lucía Martín, ha constatat que les polítiques de rehabiltació “estan cridades a jugar un paper central” en els propers anys i ha assenyalat que la crisi de la covid-19 no només ha agreujat problemes existents, com no tenir el dret garantit a un habitatge digne, sinó que els ha fet prendre una nova dimensió.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha subratllat que el sector domèstic representa el 20% de les emissions de CO2 i d’altres gasos d’efecte hivernacle. “Quan pensem en emergència climàtica, tenim al cap un panell fotovoltaic o un patinet o cotxe elèctric, però segurament no pensem en l’habitatge”, ha assenyalat Badia, que també ha destacat que el primer pilar de projecte de reconstrucció europeu és l’eficiència energètica. El president del gremi, Josep Gassiot, ha destacat que invertir en rehabilitació mou inversió privada i crea llocs de treball i, a més, permet generar “confiança” col·lectiva a la ciutat.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483