L’Ajuntament de Barcelona anuncia la congelació dels impostos per al 2022 i prepara canvis en la bonificació de la taxa de terrasses que es va concedir als restauradors arran de la pandèmia de la covid-19. D’entrada, la nova proposta d’Ordenances Fiscals de govern municipal especifica que no contempla la rebaixa “excepcional i temporal del 75%” que s’ha aplicat als restauradors els últims mesos. Ara bé, en roda de premsa, l’executiu ha atribuït aquesta decisió a la cerca d’un acord ampli amb el sector de l’hostaleria i la resta de grups polítics per a l’aprovació dels pressupostos i els tributs del pròxim any. Amb tot, el nou projecte de tributs municipals preveu uns ingressos similars als de l’any passat.
Més enllà del debat sobre el futur de la taxa de terrasses, el consistori ha previst un nou exercici “de contenció”, en paraules del tinent d’alcaldia i regidor de Pressupostos i Presidència, Jordi Martí. També la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha remarcat que la intenció és afavorir la recuperació de l’economia alhora que es redueix el pes impositiu sobre els barcelonins i els comerciants. “En termes reals, que congelem vol dir que estem disminuint la pressió fiscal i la càrrega que ha de suportar cada ciutadà o empresa”, ha dit Ballarín, reivindicant que “els ingressos s’incrementaran un 0%” mentre que el cost de la vida a través de l’IPC ha augmentat un 3,7% l’últim any.
Entre els canvis més destacats de les noves ordenances es troba la voluntat d’estendre al sector industrial la bonificació del 30% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) que actualment gaudeixen els edificis amb habitatges que instal·len plaques solars. Com passa amb els entorns residencials i el sector terciari, la idea és que aquesta reducció duri tres exercicis impositius. També es plantegen facilitats burocràtiques reclamades pel sector turístic, l’inici del cobrament de llicències per fer volar drons a la ciutat o les bonificacions per als veïns que facin reciclatge individualitzat de residus orgànics a les zones amb nous sistemes de recollida.
La taxa de terrasses, clau en les negociacions
Una de les claus de les negociacions que s’obriran de manera imminent és el futur de la taxa de terrasses. Actualment està bonificada al 75% a tots els bars i restaurants amb la intenció de reduir l’efecte de la pandèmia sobre l’economia de l’hostaleria, però encara no està tancat què passarà l’any vinent. D’entrada, el govern municipal no preveu la renovació d’aquesta reducció concreta en la proposta que farà arribar a la Comissió d’Economia i Hisenda d’aquest dimecres i al plenari de finals d’octubre. Ara bé, aquesta postura tindria a veure amb un tema formal, ja que es voldria arribar a “un acord global”, ha remarcat Martí.
La idea dels partits que governen el consistori és discutir amb el sector i amb la resta de grups municipals pròximament com quedarà resolt el futur impositiu de les terrasses. Així, l’executiu es mostra partidari de fer-hi una reducció, però subratlla que encara s’ha d’aclarir el percentatge de la nova bonificació i la durada de la mesura. Ballarín, de fet, ha puntualitzat que s’ha de resoldre fins i tot si la nova reducció s’ha de circumscriure al 2022 o si ha d’anar més enllà. “Estem disposats a que hi hagi reducció i estem disposats a que hi hagi percentatges similars als del 2021, però ha de ser un acord amb aquests grups que tinguin ganes de contribuir i de col·laborar en l’aprovació d’ordenances i pressupost”, ha rematat el regidor de Pressupostos i Presidència.
Els ingressos anuals que s’haurien deixat de cobrar amb la bonificació actual sobre les terrasses voregen els 5 MEUR, sobre un pressupost municipal de 3.400 MEUR, ha recordat Jordi Martí tot referint-se com un marge “assumible”. Així, aquesta variació sobre la taxa de terrasses podria modificar mínimament les estimacions municipals. En la proposta que no compta bonificar-les es calcula que hi hauria un total de 600.000 euros menys ingressats el 2022. Si es decidís reduir-les, però, aquesta recaptació encara seria una mica menor.
Canvis a l’IBI i nova taxa de drons
La proposta d’ordenances fiscals del consistori esgrimeix un nou pas en la lluita contra l’emergència climàtica amb una proposta de canvi de l’IBI en els edificis del sector industrial. Així, es proposa que aquelles naus que instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, com les plaques fotovoltaiques, podran comptar amb una rebaixa del 30% en l’impost sobre els bens immobles durant tres anys.
Ballarín també ha apuntat que una altra novetat “curiosa” és “la incorporació d’una taxa per la llicència d’emissió d’informes relatius a l’autorització de vols de drons”. La Guàrdia Urbana s’encarregaria de supervisar-ho i costaria uns 200 euros cadascuna d’aquestes gestions. Segons ha explicat el mateix govern, actualment es registren prop de 40 peticions de vol de dron a l’any, però la tendència va a l’alça i s’ha decidit activar una regulació a través de la taxa.
Pel que fa a les empreses que operen amb allotjaments turístics, el govern municipal ha adaptat el calendari del recàrrec municipal per estades en hotels i apartaments perquè no ho hagin de fer dues vegades, com passava fins ara. També entre les novetats, el govern ha reivindicat la reducció del 90% en les filmacions amb interès cultural i la creació d’una ordenança fiscal per afavorir el desplegament del 5G i ordenar els cànons de les empreses de pagament de telecomunicacions.
En la línia dels últims anuncis del govern municipal, a més, l’Ajuntament formalitza la proposta d’establir un 20% de reducció en la taxa de recollida domiciliària als veïns que tinguin un sistema individualitzat. La idea és que facin 40 aportacions anuals o més a la franja orgànica. Això ja es podria fer a Sant Andreu, per l’actual funcionament del ‘Porta a Porta’, i es preveu facilitar-ho de manera propera a Sarrià Vell.
L’anunci del govern, però, ja ha rebut algunes crítiques. El grup d’Esquerra Republicana ha lamentat que l’anunci del govern d’Ada Colau i Jaume Collboni caigui en “l’immobilisme” i s’oblidi de propostes com la ‘taxa Amazon’ o la reducció de l’IBI per a famílies monoparentals. En aquest sentit, la regidora Ballarín ha defensat que hi ha diferents motius que expliquen el retard en el desenvolupament de la gravació dels gegants del comerç electrònic i que l’objectiu principal és blindar-se contra possibles recursos judicials. “Sabem que no serà pacífic”, ha apuntat la regidora socialista, en referència al moment en què despleguin la norma.
De la seva banda, Junts per Catalunya ha denunciat un incompliment “clar” en la bonificació de la recollida d’escombraries porta a porta, que es “limita” a un 20% quan “a proposta de Junts”, la Comissió d’Economia havia aprovat un 50%. A banda lamenten que el veïnat de Sarrià-Sant Gervasi en queda “exclòs”. Aquest fet, sumat al fet que han rebut la documentació a “només 48 hores” de l’aprovació inicial, fa que, “avui”, el partit estigui “molt lluny” de votar a favor de “les ordenances fiscals de Colau i Collboni”.
També hi ha reaccionat Ciutadans, que en boca del regidor Paco Sierra ha lamentat que la “desconnexió” del govern municipal amb els barcelonins és “total”. Al seu parer, les noves ordenances “de Colau i el PSC” per al 2022 “es tradueixen en noves taxes i la consolidació de l’estocada fiscal als barcelonins”. I rebla: “Són l’estocada definitiva a la recuperació econòmica de Barcelona”.