L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest dimarts l’aprovació de l’avantprojecte de llei d’habitatge però ha avisat que li caldrà “ambició” per tirar endavant “canvis estructurals”. Ho ha dit la regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, que ha recordat que a partir d’ara tocarà treballar en el període d’esmenes, conjuntament amb la ciutadania, perquè el text estigui a l’alçada de les expectatives. Martín també ha alertat que hi pot haver grups que intentin “rebaixar” el document, condicionats per “interessos”. “Falta tractar els temes amb més profunditat per poder desterrar tot allò que s’ha fet malament”, ha subratllat, “no podem seguir amb canvis cosmètics”.
La regidora ha considerat que el fet d’haver donat llum verda a l’avantprojecte és un “punt de partida” important, que permetrà afrontar qüestions com la regulació dels lloguers, l’emergència habitacional, la fiscalitat o la millora del parc d’habitatge. Això sí, veu necessari treballar-ho “amb profunditat” per no seguir resolent “amb pedaços” totes aquelles coses que no s’han fet bé durant els darrers anys. En aquest sentit, ha fixat com a prioritat treballar en les esmes, juntament amb la resta de grups i la ciutadania per posar “al centre” el dret a l’habitatge. Un fet que creu que s’haurà de lluitar amb certes formacions polítiques que pretenen “aigualir” el text. “S’haurà de concretar aquesta ambició i teixir complicitats molt àmplies amb la ciutadania”, ha insistit.
Preguntada per la reserva del 30% de les promocions a habitatge protegit a Barcelona davant una possible obligació dels ajuntaments a compensar econòmicament els promotors, Martín creu que “no hauria de perillar”. La regidora ha subratllat que l’objectiu de la llei és “ampliar les reserves mínimes estatals destinades a habitatge assequible en sol pendent urbanitzar”, mentre que aquesta mesura “actua sobre sol que ja està urbanitzat”.
Pel que fa a la regulació de lloguers, Martín ha recordat que a Barcelona està vigent la llei catalana i que això no canvia, tot i que ha assenyalat que aquesta “perilla” perquè hi ha un recurs del PP al TC. “Necessitem una cobertura estatal que faci que no es perdi”, ha apuntat, “al text hi ha intencions similars, però els detalls del redactat fan que perdi eficiència”.
Finalment, pel que fa als desnonaments, Martín ha reconegut que s’haurà de fer una feina “molt profunda”, ja que el text pràcticament no aborda la qüestió. Així, creu que per abordar el problema “de veritat” no es pot fer únicament des de les administracions i que s’haurà de tocar mesures de caràcter estructural.