Dimecres, 25 de desembre del 2024

Els bancs europeus declaren en ‘paradisos fiscals’ un de cada quatre euros guanyats, alerta Oxfam

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

Els vint principals banc europeus van declarar un de cada quatre euros guanyats el 2015 en “paradisos fiscals”, segons alerta un nou estudi d’Oxfam Intermon. La xifra suposa un total de 25.000 milions d’euros de benefici en zones de baixa fiscalitat, que no es corresponen amb el pes que tenen les diverses entitats bancàries a la regió. De fet, fins a 628 milions d’euros van ser declarats en països on no es comptava amb cap empleat.

L’ONG alerta que és probable que “una part considerable” d’aquests diners sigui el resultat del “traspàs de beneficis a jurisdiccions amb baixos tipus impositius”, una pràctica que “priva als govern d’ingressos fiscals essencials per lluitar contra la desigualtat” i finançar tot tipus de serveis socials. Molts dels països assenyalats per l’organització no són considerats paradisos fiscals per la Unió Europea tot i comptar amb importants incentius fiscals per les empreses, i alguns, com Luxemburg, Bèlgica o Àustria són membres del bloc econòmic.

A nivell espanyol, l’informe mostra com tant el BBVA com Santander utilitzen algunes d’aquestes regions, com Irlanda o Luxemburg, per reduir la seva tributació. Les dues entitats espanyoles, per exemple, van aconseguir marges de benefici superiors al 100% de la facturació a Irlanda, la qual cosa fa pensar que es van traslladar guanys d’altres regions al país.

Hong Kong, Luxemburg, Bèlgica, Irlanda i Singapur són els estats i territoris amb condicions tributàries extremadament avantatjoses més usats pels bancs europeus. De manera similar, més de la meitat de filials de bancs europeus a Estats Units estaven instal·lades a l’estat de Delaware, conegut per la seva baixa fiscalitat. Fins a un 42% d’aquestes empreses s’ubicaven en una mateix edifici, que alberga el domicili fiscal de més de 285.000 societats.

De fet, mentre que un empleat d’aquestes companyies genera, de mitjana, 45.000 euros anuals, el nivell de productivitat augmenta fins als 409.000 euros a Irlanda, i els 454.000 euros a Luxemburg. Seguint diverses estimacions, Oxfam Intermón calcula que els beneficis declarats en paradisos fiscals podrien arribar a suposar 18.300 milions d’euros. L’estudi també ressalta que, mentre que entitats com el Deutsche Bank van registrar pèrdues en altres països, van anunciar beneficis en zones de baixa tributació.

Entre d’altres mesures, Oxfam Intermón proposa acabar als governs amb les pràctiques de competitivitat fiscal en tributs com l’impost de societats, per tal de “reequilibrar la fiscalitat mundial i reduir la desigualtat”, i crear un organisme fiscal mundial que lideri coordini la cooperació en aquest àmbit.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483