Banc Sabadell va obtenir un benefici de 73 MEUR durant el primer trimestre d’aquest any, xifra que representa un descens del 22% en relació al mateix període de l’any passat. En els tres primers mesos de l’any passat, l’entitat va guanyar 94 MEUR, un 63,7% menys que el 2019 després de destinar 213 MEUR per fer front a l’impacte del coronavirus. Segons ha informat l’entitat a la CNMV, els ingressos del negoci bancari en el primer trimestre del 2021 van assolir els 1.175 MEUR, un 4,8% interanual menys per la menor incidència de la pandèmia entre gener i març del 2020. Per primer cop en tres anys, la filial britànica TSB ha registrat uns beneficis, de 10 MEUR, per la millora de l’activitat comercial i l’estalvi de costos.
El conseller delegat del Banc Sabadell, César Gonzalez-Bueno, ha assenyalat en un comunicat que aquest trimestre ha estat marcat per “un excel·lent resultat de l’activitat comercial, un exercici de contenció de costos i un increment de la inversió creditícia” i ha destacat l’impacte que ha tingut el TSB en els comptes i la seva contribució en 2 milions d’euros als resultats del grup.
L’entitat ha confirmat, d’altra banda, que té previst presentar el seu pla estratègic el pròxim 28 de maig davant els inversors i analistes i tindrà el focus posat en la “rendibilitat, digitalització, l’eficiència i la generació de valor per a l’accionista”. El pla arribarà després que no es concretés la fusió del BBVA i que el Sabadell es replantegi la seva estratègia cap al mercat d’empreses i la consolidació de la creixent digitalització. El marge d’interessos es va situar al tancament del mes passat en 833 milions d’euros, un 5,8% menys interanual i les comissions netes també van retrocedir, fins als 342 milions d’euros, un 2,2% menys per la venda de Sabadell Asset Management. Si s’exclou aquest impacte, les comissions van créixer un 2,5%.
El total de costos va arribar als 769 milions d’euros al tancament del març, és a dir, un 1,2% menys respecte a l’any anterior per la millora de costos de personal. Durant el mes passat, van abandonar l’entitat 1.800 treballadors, fet que tindrà un impacte positiu en els comptes del banc d’uns 140 milions d’euros en els pròxims trimestres. La inversió creditícia brut viva de Banc Sabadell va tancar el primer trimestre del 2021 amb un saldo de 150.334 MEUR -110.441 milions excloent el TSB-. El creixement orgànic de la inversió es va situar en el 5,9% interanual i en el 3,4% en el trimestre impulsat pel creixement en totes les geografies. El principal augment del negoci va ser a l’Estat per la concessió de préstecs a empreses, pimes i autònoms. A més, la nova producció hipotecària ha crescut un 35%, el que suposa el millor mes de març en la producció de la història del Banc Sabadell, segons l’entitat.
D’altra banda, a 31 de març, s’havien dipositat 8.847 milions d’euros de finançament ICO i al Regne Unit 606 milions de lliures de Bounce Back Loans. Pel que fa les moratòries, hi ha un saldo viu de 2.218 milions d’euros a Espanya i de 340 milions de lliures al Regne Unit. Els recursos dels client en balanç van totalitzar 153.800 milions d’euros en el conjunt del grup i van presentar un increment del 6,8% interanual i del 2% intertrimestral. Quant a la ràtio de morositat al primer trimestre, es va situar en el 3,7%, i els actius problemàtics al tancament del març van mostrar un saldo de 7.507 milions d’euros, dels quals 6.127 eren actius dubtosos i 1.373 milions actius adjudicats.