La Plataforma Aturem Hard Rock exigeix que es retiri el macroprojecte de Hard Rock després que es conegués l’informe desfavorable del Departament d’Acció Climàtica, amb el qual s’indica que les modificacions fetes en el Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Recreatiu Turístic de Vila-seca i Salou no compleixen els criteris mínims de protecció ambiental. Els activistes titllen el document de “demolidor” i reclamen que en la pròxima Comissió d’Urbanisme no s’aprovi de forma definitiva el PDU. Asseguren que el projecte no pot tirar endavant sense l’informe favorable d’Acció Climàtica. També han avançat que s’emetrà un altre informe negatiu en relació amb el risc químic al polígon petroquímic sud que afecta l’edificabilitat dels casinos.
“És un projecte que el territori no vol ni necessita” ha afirmat el portaveu de la Plataforma Aturem Hard Rock, Eloi Redón, aquest dilluns. L’activista ha explicat que la Comissió d’Urbanisme del Camp de Tarragona havia d’aprovar aquest dimecres, de forma definitiva, el PDU per donar llum verda al macroprojecte, però ha assegurat que s’ha retirat de l’ordre del dia després que es fes públic l’informe desfavorable preceptiu del Departament d’Acció Climàtica. Una aprovació que, apunta, s’hauria ajornat fins al desembre.
“Es considera que la modificació de PDU aprovada inicialment no assoleix el nivell de sostenibilitat ambiental requerit a la Resolució ACC/3965/2021 i s’informa desfavorablement fins que no es modifiqui d’acord amb les consideracions fetes en els punts precedents”, ha assegurat el portaveu, llegint l’informe d’Acció Climàtica. Redón ha remarcat que el document desfavorable del Departament recull les al·legacions presentades per l’entitat a l’aprovació inicial del PDU, aprovada al febrer.
Segons Redón, el PDU no es pot aprovar perquè suposa un “perjudici” dels ecosistemes de la zona i no queda garantit que es “prenguin les mesures suficients per compensar l’impacte ecològic que aquest tindrà”. En concret, ha assenyalat que l’informe recull que no es permet la connectivitat ecològica entre la Séquia Major i els Prats d’Albinyana – dos espais de la Xarxa Natura 2000–, i que tampoc s’ha avaluat el cost ambiental de la mobilitat que generarà el complex, així com les alternatives al transport privat. A més, diu, l’informe posa en relleu que tampoc s’han planificat les mesures compensatòries ni s’hi ha especificat qui se’n farà càrrec, ni en quina fase es faran aquestes.
Per tot plegat, Redón ha considerat que l’informe és “demolidor” i ha afirmat que implica que s’hagi de refer de nou tot el projecte per tal de complir amb els requisits mínims de la normativa ambiental. En aquest sentit, ha lamentat els diners públics destinats al macroprojecte i ha recordat que el president Pere Aragonès es va comprometre a no gastar-se ni un euro més. “Totes aquestes accions són processos que requereixen una despesa pública que s’acumula ja als més de 140.000 euros gastats durant els últims anys”, ha comentat. I ha recordat que el Govern va aprovar l’operació de 120 milions d’euros per comprar els terrenys a La Caixa per tal de fer el traspàs a Hard Rock.
VILA-SECA
L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha tret ferro a l’informe del Departament d’Acció Climàtica que apunta que el nou Pla Director Urbanístic (PDU) no compleix els requisits ambientals per desenvolupar el projecte de Hard Rock. Per Segura aquest és un dels diversos informes que s’elaboren des de la Generalitat i que fent les modificacions escaients el projecte pot tirar endavant. De tota manera, el batlle ha reconegut que les diferències entre departaments poden endarrerir la iniciativa, però ha afirmat que segueix endavant. Segura ha lamentat que després de deu anys encara no s’hagi pogut concloure tota la tramitació administrativa d’un projecte que considera “molt important” per al futur del Camp de Tarragona.
L’alcalde vila-secà ha valorat que l’informe d’Acció Climàtica és “un document intern de treball” i que “hi ha una informes que poden ser desfavorables” però que posteriorment aquestes “visions que els tècnics aporten” s’han d’incloure en el document final. Per tant, en la seva opinió és un tràmit més en l’aprovació definitiva del PDU, que ha situat que es pot produir cap a finals d’any.
L’aprovació inicial es va fer al juny i aleshores es va indicar que la definitiva podria ser a principis de la tardor. Això doncs, suposaria un nou endarreriment dels terminis. Una qüestió que pot generar “un punt de risc” de cara als inversors. “És un projecte volgut pel territori, amb precaucions i sensibilitat, però arribarà un punt que els inversors es tornaran bojos”, ha exclamat Segura, que ha lamentat la lentitud administrativa. “No és normal que estiguem deu anys tramitant, discutint i discernint determinades qüestions”, ha assenyalat, i ha demanat “fer autocrítica com a país”.
Respecte el contingut del PDU, el batlle ha afirmat que té “una sensibilitat ambiental important” i ha valorat que preveu una reserva de terrenys per compensacions ambientals àmplia, si bé és una iniciativa “que té les seves complexitat”. Així, ha reiterat que sigui una aposta “de país” igual que “la Copa Amèrica o les Olimpíades d’Hivern del Pirineu”.
Finalment, respecte les discrepàncies que mantenen des de fa uns mesos Vila-seca i Salou pel repartiment de la fiscalitat del projecte, Segura ha explicat que encara no hi ha pacte. “No hem millorat massa però sempre hi ha voluntat per arribar a acords i d’alguna manera o altra hi arribarem”, ha comentat.
SALOU
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha defensat aquest dilluns que l’informe del Departament d’Acció Climàtica que apunta que el nou Pla Director Urbanístic (PDU) no compleix els requisits ambientals per desenvolupar el projecte de Hard Rock “no invalida” el complex. El batlle ha exposat que ara caldrà adaptar el document urbanístic als requisits del departament, pas previ a l’aprovació definitiva del PDU. Un tràmit que Granados ha confiat que es dugui a terme abans d’acabar l’any. Amb tot, ha lamentat que “amb més coordinació entre Territori i Acció Climàtica” la dilació en la tramitació “es podria haver evitat” però ha comentat que no creu que la sortida de JxCat del Govern hagi condicionat el procediment.
Pel batlle, l’informe d’Acció Climàtica implicarà “una adaptació” del document urbanístic que suposarà “un petit retard”. “Pot ser que es faci de manera molt àgil perquè el que es planteja no és una cossa essencial en la seva reacció”, ha valorat. Per Granados són “suggeriments”. El seu posicionament contrasta amb el de la plataforma Aturem Hard Rock, que interpreta que l’informe obliga a fer uns canvis profunds en tot el PDU.
Respecte la plataforma, Granados ha afirmat que “sembla que hi ha interès en un sector ideològic” en aturar el complex. “Són aquests que estan en contra del progrés i de la creació de llocs de treball que es dediquen a bombardejar projectes generadors de riquesa i no pas a defensar veritablement el nostre país”, ha assenyalat.
Sobre una possible afectació per risc químic als terrenys on s’haurien d’aixecar alguns edificis, Granados ha assegurat que és “una fal·làcia”. A més, ha concretat que Salou “no té cap terreny afectat pel risc químic”. I ha afegit: “els hotels es poden construir perfectament al terme municipal de Salou”. Una declaració que es pot interpretar com dard cap a Vila-seca, municipi que reclama un canvi en el repartiment de la fiscalitat, que Granados rebutja modificar. Finalment, el batlle salouenc ha acusat del Govern de falta de “coordinació” entre els Departaments i ha assenyalat que si Acció Climàtica i Territori haguessin debatut els plantejaments internament l’informe publicat no caldria haver-lo fet.