L’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), vinculada a la CEOE, ha enviat al govern espanyol una proposta alternativa sobre el sistema de cotització en funció dels ingressos reals. En un comunicat d’aquest dimecres, la CEOE, Cepyme i ATA desgranen la seva proposta que afirmen que “s’ha elaborat tenint en compte el context d’incertesa econòmica actual i l’impacte de l’augment generalitzat dels costos i preus que afecten i dificulten l’activitat dels autònoms”. Les organitzacions empresarials s’obren a augmentar les quotes dels trams superiors a 1.500 euros amb un màxim de 400,4 euros per al tram més alt, que s’aplicaria el 2025.
Les quotes per al tram de 1.500 euros s’incrementarien un 0,7% anual cada any fins al 2025 i, a partir d’aquest tram, un 2% anual fins a un 12% per al tram més alt. El tram més alt (de més de 3.620 euros), tindria una quota de 329,7 euros el 2023, de 365 euros el 2024 i de 400,4 euros el 2025. El 2025 es procediria a revisar-ho.
ATA ha insistit en el rebuig a la proposta del govern espanyol, que planteja que el tram més alt tingui una quota de 1.123 euros. Les organitzacions empresarials també neguen haver participat de noves negociacions amb el Ministeri de Seguretat Social i afirmen que l’última proposta a la qual han tingut accés és la del 28 de febrer.
L’associació d’autònoms diu que la seva proposta està condicionada al fet que l’autònom pugui modificar la seva base de cotització fins a sis cops l’any, es tregui el topall als majors de 47 anys i s’entengui que aquest sistema és de bases mínimes.
La proposta és per a 12 trams d’ingressos i pel que fa a les bases mínimes fins a uns ingressos de 1.300 euros, ATA manté pràcticament igual la proposta del govern espanyol. En el comunicat, l’associació concreta que entén per ingressos reals els rendiments nets més quotes a la Seguretat Social menys el percentatge de despeses que s’acordi en funció de la tipologia d’autònoms.