Dijous, 12 de desembre del 2024

Asufin pronostica que l’ascens de l’Euríbor provocarà un increment de les hipoteques d’entre 1.000 i 2.000 euros a l’any

L'associació descarta que hi hagi més impagaments perquè les entitats bancàries "han cuidat molt" a qui donen préstecs

|

L’Associació d’Usuaris Financers (Asufin) pronostica que la pujada “abrupta” de l’Euríbor provocarà un increment de les hipoteques d’entre 1.000 i 2.000 euros a l’any. Així ho ha indicat la presidenta d’Asufin, Patricia Suárez, qui ha assegurat que la situació actual és “realment complexa”. Tot i això, l’associació descarta que la pujada del principal índex de referència dels préstecs hipotecaris vingui acompanyada de més impagaments per part de les famílies. En declaracions a l’ACN, Suárez ho atribueix al fet que els bancs durant els últims anys “han cuidat molt” a qui han concedit préstecs, de manera que han estat més “estrictes” en comparació amb la crisi del 2008. Asufin preveu que l’Euríbor continuarà pujant durant el 2022.

En concret, l’entitat detalla que a finals d’any l’indicador superarà l’1%. Al maig, Asufin apuntava que, fins i tot, podria tancar al voltant de l’1,5%, rubricant una pujada de dos punts percentuals en el 2022, que va començar amb l’índex de referència per marcar els preus de les hipoteques en nivells negatius.

I és que l’Euríbor va tornar al signe positiu a l’abril després de sis anys i dos mesos. L’última vegada que l’índex bancari va estar en números positius va ser el febrer del 2016 i des d’aleshores el signe va arribar a estar mig punt per sota del zero, esperonat per la política de tipus d’interès baixos del Banc Central Europeu (BCE) per fer front a la crisi del 2008. A finals del 2021 va iniciar la seva escalada per l’expectativa d’una propera pujada dels tipus d’interès per part del BCE, que es materialitzarà “en unes setmanes”, segons recorda Asufin.

L’Euríbor negatiu “no és normal”
“L’Euríbor continuarà pujant perquè portem sis anys de tipus negatius, fet que no és normal”, indica Suárez. “La situació que estàvem vivint de congelació de tipus no és habitual”, detalla. La presidenta d’Asufin explica que quan els tipus estan en negatiu, significa que els diners prestats són més barats. “Quan els tipus estan en negatiu, tu dones diners i t’han de pagar per donar diners. És el món al revés”, diu Suárez.

Per tot plegat, preveu que si a llarg termini l’Euríbor baixi, no ho faci fins a valors negatius. “El normal és que el diner costi i tingui un tipus d’interès positiu”, recalca. Al contrari, assegura que es coneix com a “japonització de l’economia”, en referència a la situació del Japó, on fa anys que els tipus són negatius derivats de l'”alentiment” econòmic.

Situació “diferent” a la de la crisi del 2008
Malgrat tot, Suárez assegura que la situació actual és “diferent” a la de la crisi del 2008 i apunta que, en aquest sentit, no preveuen que l’encariment de les hipoteques provoqui més impagaments. Així, tot i la inflació, que segons l’INE es va disparar fins al 10,2% al juny, la taxa més alta dels darrers 37 anys, Asufin considera que el fet que els bancs “no hagin obert l’aixeta del crèdit amb tanta facilitat” durant els últims anys provocarà que les famílies puguin continuar pagant les hipoteques.

“Durant la crisi financera hi havia un escenari on les persones van veure disminuïts els seus ingressos i, al mateix temps, si volien vendre els seus pisos per liquidar els deutes i alliberar-se de la hipoteca, no podien perquè no valia el mateix que el que els hi havia costat”, apunta Suárez. En aquesta línia, explica que actualment els pisos “estan pujant de preu” de manera que les famílies que es troben molt pressionades per pagar els préstecs, tenen l’opció de vendre el seu habitatge i anar a un altre de més barat, opció inexistent durant la crisi.

A banda de l’encariment de les hipoteques, Suárez admet que la pujada de l’Euríbor provocarà que les entitats siguin “més estrictes” a l’hora de donar crèdit. Ara bé, opina que això és “positiu” per l’economia. “El préstec responsable el que fa és que menys famílies caiguin en impagaments, perquè significa que s’ha mesurat millor la seva capacitat de finançament”, apunta.

Tot plegat arriba després que aquest divendres l’Euríbor pugés fins al 0,852% el mes de juny i accentués la seva escalada, en comparació amb el 0,287% del mes anterior, segons les dades del Banc d’Espanya. L’euríbor a un any és l’índex utilitzat com a referència principal per fixar el tipus d’interès dels préstecs hipotecaris concedits per les entitats de crèdit espanyoles. Segons Asufin, el 75% de les hipoteques de l’Estat són de tipus variable, de manera que estan afectades per aquesta pujada de l’Euríbor.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483