Dimecres, 22 de gener del 2025

Asaja Lleida demana cessar el ministre Garzón per “l’atac erroni i injustificat” contra la producció i consum de carn

L'organització considera que les afirmacions del titular de Consum "creen alarmisme i desconfiança en els mercats"

|

Asaja Lleida, conjuntament amb les sectorials de vacum i porcí de l’organització, demanen “la dimissió o el cessament immediat” del ministre de Consum, Alberto Garzón, per unes afirmacions relacionades amb la producció i el consum de carn. En un vídeo que ha publicat a les xarxes socials, Garzón apel·la els ciutadans a canviar la dieta perquè “el consum excessiu de carn perjudica a la salut individual i a la del planeta”. El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, lamenta el que considera “un atac erroni i injustificat provinent d’una persona completament desinformada”. En aquest sentit, adverteix que les paraules de Garzón “fan molt mal venint d’un ministre” i que “només s’aconsegueix crear alarmisme i desconfiança en els mercats”.
Roqué denuncia que “Garzón està fent un mal ús del seu càrrec públic” i considera que “aquesta sortida de to ha de tenir conseqüències”. En aquest sentit, demana que “el ministre s’informi i rectifiqui o bé que dimiteixi”. “I sinó, que sigui cessat”, afegeix.

Asaja Lleida assenyala que “és radicalment fals que la ramaderia produeixi un 18% dels gasos d’efecte hivernacle del planeta tal com va publicar la FAO erròniament en un informe del 2006, desmentit per la mateixa FAO i el seu propi autor”. Per això, l’organització agrària considera “inadmissible” que el ministre citi aquest informe “com a argument per atacar la ramaderia malgrat haver quedat obsolet i demostrat que és totalment erroni”.

Així mateix, Roqué sosté tot el contrari i assegura que “l’agricultura i la ramaderia estan compromeses amb la conservació de l’entorn, prevenint la desertificació, millorant la qualitat de l’aigua, la biodiversitat i el paisatge i ajuden a prevenir incendis forestals i emissions associades”.

Asaja recorda que les darreres dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic indiquen que “les produccions ramaderes de carn representen únicament el 7% del total d’emissions de gasos efecte hivernacle d’Espanya”. En canvi, “el transport suposa el 27% d’aquestes emissions, seguit per la indústria (19,9%); la generació d’electricitat (17,8%); el consum de combustibles (8,5%), i els processos industrials i ús d’altres productes (8%)”, assenyala l’organització.

Finalment, Pere Roqué assenyala que “un ministre de Consum s’ha de preocupar de prohibir l’entrada d’aliments de fora de la UE que no passen els mateixos estrictes controls de seguretat alimentària, sostenibilitat i seguretat laboral com fan els productes nacionals”. Aquesta situació, “està contribuint a arruïnar el sector carni que passa per hores baixes” per l’augment dels preus de matèries primeres o el descens de la demanda de porcí per part de la Xina, entre altres factors.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483